Batussa a l'«upper Diagonal»: per què Delgado i Lacalle volen presidir l'Ecuestre

Les grans famílies de l'entitat es posicionen en la batalla que lliuren l'actual president, Antonio Delgado, i el vicepresident Enrique Lacalle mentre s'intenta un acord abans de final de març

Ayuso al Círculo Ecuestre, entre Enrique Lacalle i Antonio Delgado.
Ayuso al Círculo Ecuestre, entre Enrique Lacalle i Antonio Delgado. | C.E.
13 de març del 2023
Actualitzat a les 22:30h
A poc més de sis mesos per a les pròximes eleccions per renovar la junta directiva del Círculo Ecuestre, les espases continuen en alt. Com va avançar Nació, l'entitat, una de les que simbolitza l'upper Diagonal -en la seva versió més conservadora- juntament amb el Reial Club de Polo o el Reial Club de Tenis Barcelona, viu un intens clima preelectoral per la disputa entre l'actual president, Antonio Delgado, i un dels homes forts de la directiva, el seu vicepresident primer, Enrique Lacalle. La situació desembocarà en una pugna electoral així que es convoquin les urnes, a la tardor, si no fructifiquen els intents desplegats per evitar la batussa.

La situació és del tot inèdita i ha generat moments sorprenents en una casa on les batalles obertes pel poder han estat escasses i sempre discretes. En les darreres dècades només hi ha hagut dues ocasions en què hi hagi hagut disputa electoral. Molts socis viuen de manera traumàtica la possibilitat d'un procés electoral amb dues candidatures fortes i des del mes de gener s'han fet contactes a diverses bandes per mirar de trobar un desllorigador que impedeixi una fractura de l'actual junta. De moment, els assistents als actes del club estan acostumats a contemplar una cohabitació particular que es veu fins i tot en la presentació de les activitats més destacades. Delgado obre l'acte i tot seguit Lacalle fa la presentació del convidat. Així va ser amb motiu de la conferència de recent conferència de la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso. A l'Ecuestre ningú vol perdre pistonada.   
 

"Liberal" en un club conservador

Els dos principals protagonistes de la batalla no gaire sorda que viu l'Ecuestre representen perfils diferents. Antonio Delgado és advocat i professor de Dret Mercantil a Esade, on dirigeix també l'equip jurídic. Els seus partidaris el qualifiquen de "liberal" en un club majoritàriament conservador. Ell subratlla sempre que pot la seva voluntat d'obrir l'entitat i atreure especialment directius joves i dones, per deixar enrere un Círculo vist encara com una casa d'antigor. 

Fonts de l'Ecuestre asseguren que Delgado no ha donat senyals d'abaixar els braços, que va ser elegit pels socis el 2019 i que es vol acollir al dret de presentar-se a la reelecció. Si ho fa, podrà mostrar un balanç de moltes activitats (més de 130 l'any passat), moltes d'elles amb l'afany de mostrar un Ecuestre més sensible a la realitat social. D'aquí que la casa celebri el 8-M els darrers anys amb l'organització de dinars i taules rodones amb directives destacades. Però també cal subratllar, perquè és un fet que socis de diverses sintonies asseguren, que Lacalle s'ha abocat a l'organització d'actes i ha estat determinant en l'atracció d'espònsors

Des de l'entorn de Delgado exhibeixen muscle. Sembla que el president actual disposa de suports rellevants. Un d'ells és el de Borja García-Nieto, membre de la junta i expresident. Amb pes específic a la casa, el president del grup financer Rivas y García és ben vist per tothom i té sòlides credencials conservadores. També estarien amb Delgado Roque Velasco, empresari vinculat al sector tecnològic i exponent dels nous sectors emergents, i bona part del CNI, que no és cap servei d'informació, sinó el Comitè de Noves Iniciatives, un grup de poder intern format pels socis de menys de 40 anys. Bona part del nucli dirigent del CNI, com Carlos Baixeras, està alineada amb Delgado.


L'objectiu de Lacalle

Com en tot aquest tipus de batalles, els egos personals hi juguen un paper important. Però segons expliquen fonts del club, hi ha en la voluntat de Lacalle d'aspirar a la presidència una ambició que va més enllà d'acaronar el càrrec. Als seus 72 anys, el president d'Automobile Barcelona, advocat de formació, manté una presència intensa en l'agenda pública de Barcelona i és membre del consell assessor del Grup Godó. Lacalle va ser regidor del PP, conserva els seus vincles polítics i vol ser president del Círculo si com ell espera, Alberto Núñez Feijóo arriba a la Moncloa. Això podria fer de Lacalle el pont entre el PP i les elits econòmiques de Barcelona. Un PP que en aquests moments troba moltes dificultats per fer arrels en els sectors burgesos catalans.  

Fa mesos que Lacalle fa campanya pels dinars i els salons de l'Ecuestre. Disposa del suport d'alguns dels noms inevitables de la casa, com Luis Conde, el fundador de la companyia caçatalents Seeliger &Conde i amb qui també coincideix en el consell assessor del Grup Godó. Sembla que també el vicepresident segon del Círculo, l'empresari del sector immobiliari Antonio Gámiz  (Grupo Rigel), fill d'un altre exdirigent del PP, està alineat amb Lacalle. Persones alineades a Delgado expliquen aquests dies que Lacalle hauria promès a Gámiz ser el seu vicepresident i successor.

Amb tot, figures destacades del Círculo i de la seva junta s'estan movent per assolir una entesa entre tots dos protagonistes. Hi ha personalitats amb pes a la casa que confien en un acord i assenyalen com a data clau el 27 de març vinent, quan es reuneixi la junta directiva. Pot ser un moment decisiu per veure si el Círculo tanca la crisi o s'encamina ja cap a una lluita electoral.