1 de 10
A CASA

Quines són les despeses de les comunitats de veïns regulades per llei?

Els propietaris de pisos han de pagar quotes anuals per al manteniment i sosteniment de l'immoble

Les comunitats de veïns tenen despeses fixes i extraordinàries | Europa Press
per Nació, Barcelona | 13 de març de 2023 a les 18:00 |
Quan compres un pis, més enllà de buscar la hipoteca que més s'adequa a les teves necessitats, cal tenir en compte també les despeses de la comunitat de veïns on aniràs a viure. Uns diners que, comparats amb les mensualitats de la hipoteca, seran residuals, però que es mantenen indefinidament.

Hi ha alguna normativa que els reguli? Sí, la llei sobre propietat horitzontal. Una de les obligacions dels propietaris de qualsevol immoble dins d'un règim de propietat horitzontal és la de contribuir a les despeses generals per a l'"adequat sosteniment de l'immoble, càrregues i responsabilitats que no siguin susceptibles d'individualització", segons la normativa.


Concretament, hi ha dues despeses de comunitat. Per una banda, les generals o ordinàries, que s'utilitzen per mantenir el funcionament bàsic de la comunitat i el seu bon estat -llum, electricitat, aigua, manteniment, etc.- i recollides als pressupostos anuals. I, per l'altra, els extraordinaris, que són les conegudes derrames.

Què inclouen? Els recursos econòmics per fer front a les necessitats de millora puntuals, com la instal·lació d'un ascensor, la reparació de la façana, o altres. Aquestes, s'han d'aprovar en junta extraordinària i es poden finançar amb els diners estalviats per la comunitat. El responsable d'aquestes despeses és únicament el propietari del pis, tot i que els pot derivar als llogaters.


A més, també existeixen les despeses susceptibles d'individualització a la comunitat. És a dir, aquells que, sense ser privats, es relacionin amb elements dels quals gaudeixin només una part dels propietaris. Pel que fa al repartiment econòmic, la normativa diu que "a cada pis o local s'atribuirà una quota de participació en relació amb el total del valor de l'immoble". 

Altres notícies que et poden interessar

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació