Meritxell Serret, a judici el 29 de març per l'1-O

L'exconsellera d'Agricultura i actual consellera d'Exterior s'enfronta a un any d'inhabilitació per un delicte de desobediència

Meritxell Serret
Meritxell Serret | ACN
10 de març del 2023
Actualitzat a les 12:41h
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) jutjarà la consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, el dia 29 de març per un delicte de desobediència per l'1-O, quan era consellera d'Agricultura. La Fiscalia li demana un any d'inhabilitació, que en cas de condemna deixaria contra les cordes el seu càrrec al Govern. La mateixa Serret ha anunciat la data a través de Twitter, el dia que s'aprovaran els pressupostos de la Generalitat. "La repressió no m'atura i continuo fent política i defensant el projecte republicà i independentista", ha afirmat.
 
En declaracions als passadissos del Parlament, Serret ha dit que té la "consciència tranquil·la" i ha refermat el seu compromís amb el projecte independentista, que ha definit com un projecte "útil", i també la voluntat de treballar a favor del "conjunt de la societat catalana".

Serret va ser dels consellers que va marxar a l'exili després de la declaració d'independència, juntament amb l'expresident Carles Puigdemont. L'any 2021, però, va decidir tornar a casa i es va posar a disposició de la justícia espanyola, amb l'objectiu de poder fer de diputada al Parlament. El Tribunal Suprem la va deixar en llibertat i va tancar la investigació per enviar-la a judici, en aquest cas al TSJC per la seva condició d'aforada. Més tard, la Fiscalia va presentar el seu escrit d'acusació, en què la considera culpable d'un delicte de desobediència greu.

Concretament, el ministeri públic sosté que Serret, que era consellera d'Agricultura, va desobeir el Tribunal Constitucional de manera conscient i reiterada quan va aprovar els pressupostos de 2017 i quan va signar el decret de convocatòria del referèndum. Cinc anys i mig després, els fets arribaran a un judici que es preveu ràpid i que pot posar en risc la seva continuïtat al Govern de Pere Aragonès, on des de la sortida de Junts pilota la cartera d'Acció Exterior. En principi, podrà continuar al càrrec mentre no hi hagi sentència ferma.