«Suro»: la meravellosa òpera prima de Mikel Gurrea que despulla les relacions

El Cicle Gaudi porta el film protagonitzat per Vicky Luengo i Pol López a més de 100 localitats de Catalunya

«Suro», la pel·lícula de març del Cicle Gaudí
«Suro», la pel·lícula de març del Cicle Gaudí | Acadèmia del Cinema Català
09 de març del 2023
Actualitzat a les 10:58h
Suro és un dels clars motius pels quals el 2022 és considerat un dels millors anys de tota la historia del cinema català. Qui encara no hagi pogut veure l’òpera prima de Mikel Gurrea, ara en té una nova oportunitat amb el Cicle Gaudí. I és que el film es projecta a més d'un centenar de localitats del país a preu reduït -podeu consultar dia i horaris aquí-. 

Vicky Luengo i Pol López –tots dos guardonats amb un premi Gaudí per les seves respectives interpretacions- confeccionen aquest drama rural en què una parella intenta viure una nova vida en un bosc, guanyant-se la vida a través del suro. Ara bé, les seves petites diferències a l’hora d’afrontar diverses qüestions començaran a provocar esquerdes irreparables en tots els sentits.


Gurrea confecciona una visió intimista de categoria, que és capaç de barrejar els problemes més de curta mirada con són els d’una parella amb els de visió panoràmica: la religió, el capitalisme, la raça, la sexualitat.... En un 2022 on els espais rurals van tenir un clar protagonismeAlcarràs i As bestas, sense anar més lluny-, Suro es va elevar com una de les propostes més interessants de tota la temporada.

A estones inquietant i obscura, la pel·lícula endinsa l’espectador en un bosc espès de problemes que transpira qualitat cinematogràfica i un immens talent a l’hora de calibrar la tensió d’una història. Vicky Luengo i Pol López excel·leixen, però Gurrea es consolida com un futur cineasta de renom en el nostre país. I només és el seu primer llargmetratge.
 

Tres premis Gaudí

La pel·lícula de Mikel Gurrea va ser nominada als Goya a millor interpretació i a millor direccio novella. També optava a deu categories dels Premis Gaudí i se'n va emportar tres: direcció novellaprotagonista femenina per Vicki Luengo i masculí per Pol López.

A més, va ser premiat al Festival de Sant Sebastià per la Federació Internacional de la Premsa Cinematogràfica (Fipresci), l'Irizar al cinema basc i el de l'Associació de Guionistes Bascos. 

Fitxa tècnica

Direcció: Mikel Gurrea
Guió: Mikel Gurrea, Francisco Kosterlitz
Productora: Malmo Pictures, Lastor Media, Irusoin
Estrena: desembre 2022
Durada: 116 minuts
Gènere: drama
Versió: original en català
Intèrprets: Vicky Luengo, Pol López