1 de 10

Vot per correu a les eleccions municipals 2023: com demanar-ho, com funciona i data límit per votar el 28-M

Els catalans majors de 18 anys estan cridats a les urnes, però n'hi haurà alguns que ho hauran de fer de manera telemàtica

Imatge d'arxiu d'un sobre de les eleccions municipals del 2019 | Adrià Costa
per Lluís Girona, Barcelona | 8 de març de 2023 a les 17:45 |
Les eleccions municipals estan cada vegada més a prop. El pròxim dia 28 de maig, tots els catalans majors de 18 anys estan cridats a les urnes per triar l'alcalde o alcaldessa del seu municipi. N'hi ha uns quants, però, que no podran anar als col·legis electorals i hauran d'optar per emetre el seu vot per correu. Repassem a continuació tot el que cal saber per poder-ho fer.
 

Com demanar el vot per correu?

Pas 1: sol·licitud del vot

La sol·licitud de vot per correu es pot fer una vegada convocades les eleccions i per diverses vies. De manera telemàtica, amb certificat electrònic reconegut i a través del web de Correus. O bé presencialment, entregant personalment l'elector o electora l'imprès a qualsevol oficina de Correus. Abans de tot, caldrà acreditar la identitat amb el DNI, el passaport o el carnet de conduir.

 

Pas 2: recepció de la documentació per votar

L’Oficina del Cens Electoral envia per correu certificat un sobre amb la documentació per poder votar al domicili que s'ha indicat a la sol·licitud. En aquesta missiva s'hi inclou el certificat d’inscripció en el cens, una papereta de votació de cadascuna de les candidatures que es presenten a les eleccions convocades, el sobre de votació, un sobre adreçat al president de la mesa en la qual correspon votar i un full explicatiu del procediment que s’ha de seguir.

L’elector o electora ha de rebre personalment aquesta documentació, amb l’acreditació prèvia de la identitat. En cas que l’elector o electora no es trobi a l’adreça assenyalada en l’imprès de sol·licitud, haurà de presentar-se, personalment o a través de representació autoritzada notarialment o consularment -en cas de malaltia o incapacitat certificada mèdicament-, a l’oficina de Correus corresponent.

 

Pas 3: enviament del vot

Un cop s’hagi escollit la papereta de vot s'introdueix en el sobre de votació (o sense incloure papereta, si es vol votar en blanc) i es tanca. S’inclou el sobre de votació i el certificat en el sobre dirigit a la mesa electoral. L'empleat de Correus lliurarà a l'elector o electora un justificant acreditatiu del dipòsit de vot. D'aquesta manera s'evita haver d'anar més tard a una oficina de Correus. Tanmateix, si l'elector o electoral ho prefereix, pot enviar el vot per correu certificat des d'una oficina de Correus. No és necessari que el votant faci aquest darrer tràmit de forma personal.
 

Fins quan puc sol·licitar el vot per correu?

La sol·licitud del vot per correu es pot fer des del mateix dia de la convocatòria de les eleccions municipals. Malgrat que ja se sap que seran el pròxim 28 de maig, el govern espanyol no publicarà el decret de convocatòria al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) fins al 4 d'abril. Serà a partir d'aquell moment i fins al 18 de maig quan es podrà presentar la sol·licitud.

 

Quina és la data límit per votar per correu?

Un cop tramesa la sol·licitud de vot, serà rebuda per l'Oficina del Cens Electoral, qui a partir del 8 de maig i fins al dia 21 de maig serà l'encarregada d'enviar la butlleta a cadascú de les persones que hagin demanat el vot de manera telemàtica. La data límit per entregar el vot dins del sobre a una oficina de Correus serà el 24 de maig, justament quatre dies abans de les eleccions. Qualsevol butlleta que es faci arribar passada la data límit no serà acceptada.
 

Com demanar el vot per correu si vius a l'estranger?

Una cosa és el vot per coreu i l'altre el vot des de l'estranger, tot i que sovint es confon. Si viviu a l'estranger, hauríeu d'estar inscrits al cens de votants a l'estranger, el Cens d'Electors Residents Absents (CERA). En cas de ser així, la documentació necessària es podrà recollir de manera presencial en ambaixades o cònsols i de manera telemàtica pel web de la Generalitat o del Ministeri d'Afers Exteriors.

 

Qui pot votar des de l'estranger?

Cal recordar que, en unes eleccions municipals, no pot votar qualsevol persona només per haver nascut a la ciutat o el poble. Tota persona que tingui la seva residència marcada a l'estranger no podrà exercir el vot. Així doncs, es pot votar des de l'estranger en el cas dels ciutadans que es trobin fora de l'Estat en període electoral.
 

Fins quan es pot votar per correu des de l'estranger?

Els terminis per votar des de l'estranger també són diferents dels que se segueixen pel vot per correu. La sol·licitud per exercir el dret de vot des de fora de l'Estat s'obrirà també el 4 d'abril, amb el decret de convocatòria dels comicis publicats al BOE, però es tancarà el 29 d'abril. Uns dies després, a partir del 2 de maig, es pot dur a terme una votació des de l'estranger que té com a data límit el 24 de maig, també quatre dies abans de les eleccions.
 

Preguntes freqüents sobre el vot per correu

Qui "protegeix" el meu vot? 

És Correus qui custodia els vots fins a la data de les eleccions, i res no fa pensar que això pugui suposar un risc per a la fiabilitat del sistema de vot per correu. Com que es pot votar sense sortir de casa -l'elector pot donar el seu vot al carter, que el porta a l'oficina de Correus- és el mateix treballador qui també actua com a custodi del vot. La llei estableix penes de fins a tres anys de presó en cas d'irregularitats en el vot per correu.
 

Com es fa el recompte del vot per correu? 

El dia de les eleccions els carters porten el vot al col·legi i la mesa electoral que correspon i el president de la mesa signa la recepció dels sobres. Quan acaba de votar l'última persona presencial, es comprova que els sobres rebuts corresponen a les persones que han fet la sol·licitud de vot per correu i que són al cens i, un cop fet aquest pas, es dipositen els sobres amb tancats amb la papereta dins l'urna corresponent. Tot aquest tràmit es fa davant dels membres de la mesa i els interventors de tots els partits, per tant, si hi hagués alguna irregularitat es podria denunciar. Els últims a votar són els membres de la mesa, i el recompte de vot presencial i per correu es fa conjuntament.
 

Puc votar de forma presencial el 28 de maig si he sol·licitat el vot per correu?

No, cal tenir molt clar que un cop es fa la sol·licitud formal del vot per correu, l'Oficina del Cens Electoral la rep i l'admet i ja no permet que el votant ho faci de manera presencial. Per tant, abans de demanar el vot a distància és important tenir en compte que s'ha de completar el procediment i que no es pot rectificar i anar a votar al col·legi electoral.

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació