1 de 10

​El pantà de Sau s'encamina cap al mínim històric

L'embassament, per sota del 12%, ja ha superat el valor més baix del segle XXI

Sau ja està està per sota del 12% | Carme Molist
per Arnau Urgell i Vidal, Vic | 9 de març de 2023 a les 19:06 |
L'embassament de Sau és el termòmetre de les sequeres. Tradicionalment, veure o no el campanar de l'església de Sant Romà indica si Catalunya ha de patir o no per les reserves hídriques. En una situació d'excepcionalitat com l'actual, el pantà ja està en el nivell més baix del segle XXI i s'encamina cap al rècord històric que es va assolir el maig del 1990.
 

El valor més baix del segle

Ja fa setmanes que es desembassa aigua de Sau per acumular-la a Susqueda. És una de les mesures impulsades per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) amb l'objectiu de mantenir la qualitat del recurs hídric, que s'utilitza per a l'abastament tant de Girona com de l'àrea metropolitana de Barcelona.

Actualment, ha disminuït la diferència entre el cabal de sortida i el d'entrada que va arribar a ser 20 vegades superior. Aquest dimecres, per exemple, entraven a Sau 4,8 m3/s –una xifra superior a fa unes setmanes- i en sortien 11 cap a Susqueda.Amb aquests valors, l'embassament osonenc continua buidant-se dia rere dia. Avui, 9 de març, està a l'11,14%, la xifra més baixa de tot el segle XXI. De fet, en la sequera de 2005-2008, on es va viure una greu crisi social, política i territorial, Sau "només" va arribar al 12,9%.

 

El rècord històric, l'abril de 1990

El rècord històric de Sau cal buscar-lo a la greu de sequera que va afectar el país primer entre 1985 i 1986 i després entre finals del 1988 i el 1990. “Va ser un període força similar a l'actual, pel fet de ser molt persistent”, explica Toni Barrera, tècnic de canvi climàtic del Servei Meteorològic de Catalunya.

L'estat de l'embassament de Sau, en dades

 Situació actual: 11,14% (9/3/2022) | Susqueda: 38,56%
 Anterior rècord segle XXI: 12,89% (19/4/2008) | Susqueda: 27,01%
 Rècord històric: 5,77% (20/4/1990) | Susqueda: 15,79%

 Més dades actualitzades, al web de l'ACA

El 20 d'abril de 1990 Sau només estava al 5,77% de la seva capacitat i només disposava d'unes mínimes reserves de 9,5 hm3. Mentrestant, aigües avall, Susqueda també tenia una situació crítica amb un volum del 15,79%.

Amb l'actual context, només és qüestió de setmanes que s'assoleixi el mínim històric a l'embassament osonenc, però amb la diferència que Susqueda està augmentant les seves reserves des d'inicis de març i ja supera el 38%.
 

Fins a quin nivell es buidarà Sau?

El límit per buidar Sau és evitar el fenomen de l'estratificació. Quan l'aigua es comença a barrejar amb els sediments del fons de l'embassament, es redueix la concentració d'oxigen i, en conseqüència, la qualitat del recurs baixa per sota dels límits recomanables.


Fonts de l'Agència Catalana de l'Aigua consultades per Nació assenyalen que el volum mínim serien d'uns 10-11 hm3 –actualment n'hi ha 19-, cosa que equival a un 6% de la seva capacitat, percentatge molt similar al mínim històric.

A menys aigua, menys oxigen. "Si no es fa res, tindrem una mortaldat massiva de peixos", adverteix el biòleg Marc Ordeix, coordinador del Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis. En aquest sentit, deixar-los morir augmentaria el problema, ja que la descomposició de la matèria orgànica reduiria el poc oxigen disponible i la qualitat del recurs hídric seria encara menor.


Ordeix, que ha estat un dels experts de la UVic i la UdG consultats per l'administració els darrers dies, considera que l'operació d'extreure els peixos –l'ACA anunciarà els detalls la setmana vinent- és imprescindible per dos motius.

Garantir una mínima qualitat de l'aigua així com intentar salvar algun exemplar de peix autòcton, tot i que Ordeix admet que la seva presència al pantà és anecdòtica. "D'espècies invasores en tenim de tota mena", admet.

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació