Així és Kick, la misteriosa plataforma que vol intentar destronar Twitch

Un projecte en fase beta d'inversió desconeguda ofereix molts beneficis als creadors: ja s'hi han sumat diversos dels EUA

Imatge promocional de la fase beta
Imatge promocional de la fase beta | Kick
Victor Rodrigo
08 de març del 2023
Actualitzat a la 13:55h
No és cap secret que la immensa majoria dels streamers realitzen certs moviments a les plataformes per una compensació econòmica millor o per extreure més beneficis. Molts dels del panorama espanyol van fer el salt a Andorra per aquesta mateixa raó i no n'hi ha gaires amb el discurs d'Ibai Llanos respecte als seus impostos. Ara bé, com va passar amb YouTube i el seu algoritme, que va provocar la migració de totes les seves estrelles a una nova plataforma, les queixes comencen a estendre's entre els creadors de Twitch. Noves polítiques, augment de preus, desatenció, poca cura per a grans comunitats... i així apareix Kick, la misteriosa alternativa que vol ser competència directa primer, i superar-la després.


El fet necessita context: Twitch divideix els ingressos per subscripció, bit o donació al 50% amb el creador. Fa certes excepcions amb altres usuaris, com Ibai, AuronPlay, TheGrefg o El Rubius, que mantenen el 70-30 a favor dels seus ingressos en ser molt pocs els que tenen tants subscriptors. Només YouTube manté el 70-30 a favor dels creadors, però la plataforma de vídeos (que també realitza directes) no té ni de prop els protagonistes que té Twitch. Molts han criticat aquest repartiment i altres mesures preses per Twitch que, de manera intrínseca, sap que té la paella pel mànec. No hi ha cap alternativa. Però això pot canviar. 

D'on sorgeix Kick? La plataforma està formada i publicitada pel conegut streamer Tyler Trainwreck, un dels més coneguts als EUA, que realitza contingut molt polèmic: apostes, slots, i altres vinculats amb cases d'apostes. És un dels més rics del seu àmbit, que pot arribar a ingressar 360 milions de dòlars per publicitar 16 mesos aquesta mena d'empreses i de jocs online. Sota un perillós argument i paraigua de "la llibertat per sobre de tot", Trainwreck impulsa aquesta nova plataforma que ofereix un repartiment del 95-5 per als usuaris. La diferència és abismal.

Kick vol ser el Twitch underground i centrar-se en tot allò en què es focalitzen les queixes d'usuaris que volen més: més monetització, més publicitat i més "llibertat" en polítiques d'usuari. No queda gaire clar quina és l'empresa creadora de Kick i això fa tirar enrere molts creadors, especialment crítics amb el contingut d'apostes de Trainwreck. Un exemple és que el nord-americà, en directe des de la fase beta de la plataforma, va mostrar un vídeo pornogràfic sense cap mena de problema. Un exemple de la suposada llibertat creativa que vol emetre i promocionar Kick.

Ni xQc ni cap dels grans creadors de Llatinoamèrica com JuanSGuarnizo, Rivers, El Mariana, Elzeein o Spreen s'hi han posicionat a favor, tot i les seves crítiques públiques a les decisions que pren Twitch en certs aspectes. Kick pot esdevenir un projecte fallit, com tantes altres suposades plataformes alternatives. Ara bé, la seva aposta pel desequilibri en el benefici i el primer suport per un streamer milionari dels EUA pot obrir camí a ser considerada seriosament una competidora. Des de l'underground més obscur, però competidora.

Arxivat a