Tot el que volies saber de Jaume Collboni i ningú t'havia explicat

Dels seus gats Aretha i Franklin a la relació amb l'Alzheimer: consulta deu curiositats polítiques i personals del nou alcalde de Barcelona

17 de juny del 2023
Actualitzat a les 18:54h
Jaume Collboni, aquest dissabte.
Jaume Collboni, aquest dissabte. | Ricard Novella

Jaume Collboni (Barcelona, 1969) s'ha convertit aquest dissabte en el nou alcalde de Barcelona gràcies als vots dels comuns i del PP. Després d'un mandat i mig governant de la mà d'Ada Colau, l'últim com a primer tinent d'alcalde, el socialista va deixar el mes de gener el seu càrrec a l'Ajuntament per centrar-se en la campanya de les municipals i distanciar-se de l'alcaldessa. Al seu costat, el van acompanyar com a número dos la fins ara delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria Eugènia Gay, i també la regidora Laia Bonet. Amb aquests noms i vent a favor per al PSC a Catalunya, Collboni va quedar segon i ha sabut pactar per governar.

Aquestes són les deu coses que no t'havien explicat de l'alcaldable del PSC.

1. Els xuixos de la Sagrera

El dirigent del PSC ha fet vida en diversos barris de Barcelona. Va néixer al Baix Guinardó, però també ha viscut al Poblenou, al Gòtic i actualment, a l'Eixample, en un pis de propietat. Quin és, però, el lloc que més nostàlgia li provoca? El millor record d'infantesa el situa a la Sagrera. Cada divendres, quan sortia de l'escola, anava a menjar xuixos a la xurreria de la plaça.

2. L'Adolfo de 'filo'

De records de temps passats, Collboni també té al cap l'institut. Quan pensa en referents, no parla de presidents socialistes, ni de diputats, ni d'històrics dirigents. El seu referent és l'Adolfo, que li va fer professor de filosofia.

3. Alzheimer

El líder del PSC a la ciutat és una persona molt familiar. Les seves xarxes socials estan repletes de fotografies amb la seva germana Iolanda, i també amb els seus nebots. Una altra de les protagonistes de la seva galeria és la seva mare Alícia Cuadrado. Recentment, li han diagnosticat Alzheimer, una notícia difícil d'acceptar i assumir pels Collboni Cuadrado, que malgrat això, n'han extret una lliçó: la importància de viure el dia a dia plenament i amb intensitat. Aquest no és el primer cop que reben sobre la seva mare. L'octubre del 2020 l'Alícia va desaparèixer durant un dia sencer després d'haver sortit a passejar el gos. Fins a 15 dotacions dels Bombers, 10 patrulles dels Mossos i voluntaris i familiars van iniciar una cerca fins que la van localitzar sana i estàlvia, amb una lleu hipotèrmia.

4. Un secret per inspirar-se a la cuina

El nou alcalde de Barcelona gaudeix a la cuina. Li agrada molt elaborar plats tradicionals, però en el dia a dia aposta per fórmules senzilles, casolanes i amb molt sabor. Com s'inspira? El seu secret és preguntar sempre recomanacions de receptes quan compra els aliments als paradistes dels mercats de la ciutat.

5.  Les mans verdes

Més enllà de l'olor a menjar casolà dins de casa, al pis de Collboni hi predomina el verd. L'alcaldable socialista és un home de plantes. Com les cuida? Assegura que té les "mans verdes", perquè poda amb les mans i així les plantes rebroten amb força i alegria. 

6. Aretha Franklin

Quina relació té Aretha Franklin amb el dirigent del PSC? La cantant de soul estatunidenca va ser qui va inspirar el nom dels seus dos gats adoptats, l'Aretha i el Franklin. Els dos companys de pis amb quatre potes de l'alcalde socialista són protagonistes al seu perfil d'Instagram, on Collboni els mostra en escenes quotidianes del dia a dia. 

7. Vilosell

El dirigent del PSC no es decanta per un lloc d'estiueig, però posats a triar, li agrada qualsevol lloc on pugui arribar a sobre d'una bicicleta. Per desconnectar de la política també li agrada molt passejar per la platja o escapar-se al Vilosell, poble on viu la mare, a la comarca de Les Garrigues.

8. Una pastisseria a la Costa Brava

Més enllà de Vilosell, Collboni també té família, per part de pare, a la Costa Brava. Una mostra que ho indica és la Pastisseria Collboni, fundada l'any 1888 i ubicada al carrer Major de Palamós. S'hi troben pastissos de tota la vida com els de gema cremada o de llardons.

9. 1994, inici de la militància

Collboni va entrar a militar al PSC l'any 1994, i la seva primera responsabilitat dins l'esfera política va ser com a conseller portaveu del districte d'Horta-Guinardó. Va ser l'any 2008 quan va entrar a l'executiva del partit, i el 2010 es va estrenar com a diputat al Parlament després de ser el director de la campanya de José Montilla. L'any 2015 es va presentar per primera vegada com a cap de llista, i en aquelles eleccions va perdre 66.000 vots i set regidors. En l'actualitat, els socialistes compten amb vuit regidories.

10. Comiat per WhatsApp

Després de més de tres anys com a primer tinent d'alcalde al costat d'Ada Colau, Collboni va decidir abandonar el govern municipal el 23 de gener per dedicar-se plenament a la campanya electoral i desmarcar-se així dels seus socis de govern amb l'horitzó posat en la campanya. El dirigent socialista va comunicar la seva decisió enviant un WhatsApp a Colau a tres quarts de vuit del matí. Un quart d'hora més tard, la seva decisió ja es va fer pública.