1 de 10

​Les entitats socials se sumen a la revolució de les teulades solars

La Fundació MAP, dedicada a l'atenció de persones amb discapacitat del Ripollès, instal·la 189 plaques per reduir un 35% la factura elèctrica

Plaques solars al centre especial de treball de la Fundació MAP | Cedida per la Fundació MAP
per Arnau Urgell i Vidal, Ripoll | 8 de març de 2023 a les 11:24 |
El boom de l'autoconsum solar no és només cosa de l'àmbit residencial. Hi han apostat empreses, gestors d'infraestructures com autovies, institucions religioses per fer autosuficients edificis com una catedral i també entitats del tercer sector. És el cas de la Fundació MAP, dedicada a l'atenció de persones amb discapacitat del Ripollès, que ha instal·lat fins a 189 plaques fotovoltaiques en bona part dels seus edificis amb l'objectiu de reduir un 35% la factura energètica.
 

Plaques en quatre edificis

La principal instal·lació fotovoltaica de la Fundació MAP s'ha situat als tallers del centre de treball especial ubicats al polígon industrial dels Pintors. Són un total de 132 panells que sumen una potència de 49,5 kW.


S'afegeixen a les plaques instal·lades a finals de 2022 a les llars residència Ca l’Ametller (12 panells), a les llars Can Canarons (27) i a la residència Centre Montserrat (18), edificis ubicats al Raval de Sant Pere, al centre del bressol de Catalunya.

En conjunt, són 189 panells fotovoltaics que sumen una potència de 81,38 kW i que tenen l’objectiu d’aconseguir un estalvi del 35% en la factura elèctrica.


L’arrencada d’aquestes instal·lacions ha suposat, segons l'entitat, “una conscienciació de canvi d’hàbits per part de les persones ateses, professionals de suport i professionals del centre especial de treball perquè concentrin el consum durant el dia”. En hores de màxima producció solar, l’energia sobrant se’n pot anar de nou a la xarxa general i es retorna en forma de bonificació a la factura elèctrica del mes següent.


Les cobertes solars han suposat una inversió total de 86.000 euros, una part dels quals, 12.000 euros, seran finançats per l'Institut Català de l’Energia (ICAEN).
 

Aposta per les energies renovables

L’ús de les energies renovables no és nova en aquesta entitat del Ripollès, que ja comptava amb algunes plaques termsolars a la formatgeria Muuu Beee, a Ca la Irene i a Can Canarons per generació d’aigua calenta sanitària.


Fa uns mesos, a més, la Fundació MAP va adquirir dues bicicletes elèctriques per als desplaçaments entre els diversos equipaments de Ripoll. Amb un sol any, s'han realitzat 325 reserves.

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació