1 de 10

Nou rècord històric de CO2 a l'atmosfera

L'observatori de referència a Hawai registra els valors diaris i setmanals més alts de diòxid de carboni

La Terra ha registrat un màxim de concentració de CO2 | JuergenPM / Pixabay
per Arnau Urgell i Vidal, Barcelona | 6 de març de 2023 a les 07:33 |
La concentració de diòxid de carboni a l'atmosfera –juntament amb altres gasos- és el termòmetre del canvi climàtic. Com més CO2 hi ha, més augmenta l'efecte hivernacle i, en conseqüència, major és la temperatura mitjana del diari. Lamentablement, en els darrers dies s'ha produït un nou rècord històric tant diari com setmanal de la concentració de CO2 en l'observatori de referència, a Mauna Loa (Hawai).

A continuació, els dos rècords expressats en parts per milió de diòxid de carboni:

 Rècord CO2 diari: 422,88 ppm (28 de febrer)
 Rècord CO2 setmanal: 421,91 (26 de febrer a 4 de març)
 
Els valors de CO2 oscil·len al llarg de l'any. D'aquesta manera, els més alts s'acostumen a produir durant la nostra primavera –entre maig i juny- i els més baixos al voltant del canvi d'any. És per aquest motiu que és encara més preocupant que els rècords diari i setmanal s'hagin produït en aquesta època de l'any.

La comparativa és evident: si la setmana passada es va arribar a 421,91 ppm de mitjana, ara just fa un any se situava a 419,21 –més de dos punts i mig menys- i fa deu anys a 397, 28 ppm. En aquest sentit, el creixement de les darreres dècades és constant i els rècords es continuaran batent en els propers mesos i anys.
 

Mauna Loa, la referència del CO2 global

Però com es determina la concentració de CO2 global? Ho fa el laboratori de Mauna Loa, situat a tocar d'un dels cinc volcans que formen l'illa de Hawai. Es tracta d'una instal·lació depenent de l'Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica, la coneguda NOAA nord-americana.

Situat a quasi 3.400 metres d'altitud s'evita la contaminació pròpia de les capes més baixes de l'atmosfera. A més, el registre es va iniciar el 1958, fet que permet avaluar l'impacte del canvi climàtic causat pels gasos d'efecte hivernacle.
La situació a tocar del volcà de Mauna Loa també ha originat algun problema puntual, com l'erupció de finals de l'any passat que, no només va tallar la carretera d'accés, sinó que el sistema d'alimentació energètic de la instal·lació. Com que les erupcions són relativament habituals, el sistema de mesura està adaptat per descartar l'impacte del CO2 d'origen local.

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació