Junts evita anticipar moviments amb Borràs: «Presumpció d'innocència»

El portaveu del partit carrega contra aquells partits que "fan de jutges" i donen per feta una condemna pel cas de la Institució de les Lletres Catalanes

Josep Rius, en roda de premsa.
Josep Rius, en roda de premsa. | Junts
06 de març del 2023
Actualitzat a la 13:50h
El futur polític deLaura Borràs és en entredit a l'espera de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) sobre el cas dels contractes a la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). Una inhabilitació -la Fiscalia li demana 21 anys- l'apartaria de la presidència del Parlament, un càrrec pel qual actualment està suspesa en aplicació del reglament de la cambra. Aquest cap de setmana, Pere Aragonès ha donat per superat el pacte que va portar Borràs ser elegida presidenta del Parlament i la presidenta de Junts ha qualificat les paraules del president de la Generalitat de "vergonya aliena". Què farà Junts, en cas que s'activin els mecanismes per rellevar Borràs? El partit no ha abordat aquesta qüestió en l'executiva d'aquest dilluns, tampoc en allò que fa referència a la presidència del partit.

El portaveu de Junts, Josep Rius, ha demanat respecte per a la "presumpció d'innocència" davant les declaracions, per exemple, dels comuns, que ja han demanat activar els mecanismes per rellevar Borràs a la presidència de la cambra catalana. "Ens posicionarem quan hi hagi sentència", ha afirmat el dirigent independentista, que ha insistit que en un "país normal" Borràs hauria de ser absolta. "Si no fos una líder independentista, no hi hauria hagut judici", ha remarcat Rius, que davant les diverses preguntes dels periodistes ha indicat que s'ha fet un judici i caldrà esperar la sentència. En aquesta línia, el portaveu ha carregat contra els partits que "fan de jutges" i donen per feta la condemna.

Rius tampoc ha volgut valorar la possibilitat que Borràs obtingui una pensió vitalícia de jubilació (el 60% del sou) un cop compleixi dos anys a la presidència del Parlament. El dubte sobre aquesta qüestió és si Borràs complirà els dos anys aquest mes de març -i, per tant, en cas de condemna, obtindria igualment aquesta pensió quan es jubili- o bé s'ha suspès el termini arran de la seva suspensió com a presidenta del Parlament per l'obertura de judici oral pel cas de les Lletres Catalanes. Borràs sí que cobrarà durant quatre anys el 80% del sou per haver exercit el càrrec de presidenta. El portaveu ha dit que el partit "participarà" de qualsevol debat que es faci en relació amb aquest tema.

ERC, aquest dilluns, ha assegurat que estan "a l'espera de veure si cal prendre decisions" en relació amb Borràs. "Volem parlar amb Junts, estem oberts a parlar-ne. Hem quedat per poder-ne parlar en els pròxims dies. Creiem que és una oportunitat per refer acords i reconstruir la majoria independentista", ha assegurat la portaveu d'ERC, Marta Vilalta.
 

Menys impostos i garantir els macroprojectes

El Parlament debatrà els pressupostos de la Generalitat aquesta setmana i Rius ha donat per fet que s'aprovaran amb els vots d'ERC, PSC i comuns. Junts ha presentat més de 800 esmenes per "defensar" el seu model de país. "Els pressupostos són autonomistes i de conformisme; no hi ha ni un euro a avançar cap a la independència", ha assegurat el portaveu, que també ha lamentat que no són bons per a les butxaques dels ciutadans en un moment de "dificultats econòmiques". Per això, ha dit que cal "alleugerir" la pressió fiscal i no apujar impostos. "L'augment de la inflació ha suposat recaptar 740 milions d'euros més a la Generalitat amb l'IVA, i volem que es destini una part d'aquests diners a alleugerir la pressió fiscal", ha detallat Rius. 

Entre les propostes de Junts hi ha la de deflactar l'IRPF un 3,5%, reduir el tipus marginal dels primers trams de l'impost i incrementar els mínims familiars i personals exempts. També la bonificació de l'impost de successions, que "grava l'estalvi de les famílies". "Esperem que les nostres esmenes tinguin suport per part d'altres grups parlamentaris", ha afirmat. Junts també ha presentat esmenes amb relació als macroprojectes -Hard Rock, ampliació del Prat i Quart Cinturó-, que ha definit com a "projectes de país" i cal "assegurar que es facin". Un altre bloc d'esmenes, ha detallat Rius, passen per reforçar les estructures d'autogovern de Catalunya en uns pressupostos de "conformisme autonomisme".
 

La renda bàsica necessita més debat

Pel que fa a la renda bàsica universal, la setmana passada Junts va votar a favor d'una esmena del PSC fer frenar aquesta iniciativa. "Estem d'acord que hi hagi una oficina per la renda bàsica, però al pressupost no hi ha ni un euro per a la prova pilot", ha explicat Rius, que ha lamentat que no se'ls hagi respost a les peticions d'informació sobre l'actuació d'aquesta oficina, dotada amb un milió d'euros. "No s'ha fet el debat i la feina en l'àmbit de país per fer la renda bàsica universal amb rigor", ha dit. La prova pilot, ha afirmat, podria arribar a costar 40 milions d'euros només a dos municipis. "Tots aquests diners han d'anar a la renda garantida de ciutadania", ha afirmat Rius.

El portaveu ha afirmat que Junts treballa en la reforma de la renda garantida de ciutadania, per "millorar-la i fer-la accessible a les persones que hi tenen dret", i també fer-la compatible amb altres ajudes al lloguer. "Estem a favor de la renda garantida de ciutadania", ha reblat. 
 

Desbloquejar la comissió d'investigació sobre l'operació Catalunya

El dirigent de Junts, Jaume Giró, s'ha querellat aquest dilluns contra l'exministre Jorge Fernández Díaz, el seu número 2, Francisco Martínez, i el comissari José Manuel Villarejo per l'operació Catalunya. Giró, esquitxat per aquesta trama contra l'independentisme quan treballava a La Caixa, ha reconegut que té poca confiança en la justícia espanyola, però que cal denunciar per evitar que tot plegat s'oblidi. En aquest sentit, Rius ha afirmat que més enllà de les denúncies presentades cal que el PSOE desbloquegi la comissió d'investigació al Congrés. "Si no ho fa demostrarà que és còmplice de la guerra bruta", ha reblat.