Tot el que volies saber de Basha Changue i ningú t'havia explicat

De la rostisseria a Santa Coloma de Gramenet fins a l'afició per cosir i fer ganxet: consulta deu curiositats polítiques i personals de la candidata de la CUP a Barcelona

La diputada Basha Changue, candidata de la CUP a Barcelona
La diputada Basha Changue, candidata de la CUP a Barcelona | CUP
04 d'abril del 2023
Actualitzat el 13 d'abril a les 14:30h

La CUP té el repte de tornar a l'Ajuntament de Barcelona després de quedar-ne fora en les últimes eleccions. Els anticapitalistes han apostat per Basha Changue per recuperar la presència al consistori, i de moment les enquestes els donen opcions. Nascuda al Prat del Llobregat l'any 1984, Changue ha viscut a Moià, on ha fet de regidora, i actualment és diputada al Parlament des del maig de l'any 2022. La candidata, que en els darrers dies ha estat víctima d'una campanya d'assetjament racista i d'amenaces a través de les xarxes, vol trencar amb el "continuisme" que ha guiat l'actuació del govern municipal -format per Barcelona en Comú i el PSC- i afrontar alguns dels principals problemes de la ciutat, com l'expulsió de veïns o el model enfocat al turisme, que s'han accentuat en els darrers anys. 

Aquestes són les deu coses que no t'havien explicat sobre la candidata de la CUP a Barcelona:
 

1. Del Prat a Moià, passant per Nou Barris

Nascuda al Prat de Llobregat, passava els estius i els caps de setmana al barri de Verdun, al districte de Nou Barris, on va anar a viure quan tenia 17 anys. Durant deu anys va viure també a Sant Andreu i a la Sagrera, on va conèixer la seva exparella i pare dels seus fills. Quan va néixer la seva filla gran, Chague vivia a Santa Coloma de Gramenet. L'augment de preu del lloguer i la maternitat la van portar a viure a Moià, més a prop de la família i amb un lloguer més assequible, dos requisits importants per al tipus de criança escollida, amb dedicació exclusiva a la criatura durant dos anys. Des de l'estiu de 2021 que viu a Barcelona, tot i que no n'ha marxat mai del tot perquè ha continuat amb una militància activa, especialment en l'activisme negre.

 

2. Militant activa de l'activisme negre barceloní

Changue, que pertany a la comunitat boobe, milita activament en l'activisme negre i l'afrofeminisme barceloní. Els seus pares ja estaven molt implicats en entitats culturals com Riebapua i E'waiso Ipolal i ella milita actualment a moviment antiracista, concretament a AfrofemKoop, una organització afrofeminista creada el 2020. També coordina CNAACAT, la Comunitat Negrafricana i Afrodescendent a Catalunya, que també va néixer el 2020 arran de l'assassinat de George Floyd i actualment fa acompanyament urgències i processos quotidians per a la comunitat negra. Entre d'altres, també organitzen una concentració anual a l'estàtua de Prim el 12 d'octubre per denunciar el passat esclavista de Catalunya. Abans, havia coordinat l'espai Afrofeminas.
 

3. Moltes feines abans de fer el salt a la política

Abans de fer el salt a la política, Changue va fer moltes feines en diversos àmbits. Va estudiar un cicle formatiu de grau superior de Projectes i Direcció d'Obres i és molt probable que optés per aquesta via després d'haver fet de dependenta en una ferreteria, d'on en guarda un gran record. De fet, va començar a treballar als 16 anys i no ha parat mai: ha passat per l'hostaleria, ha fet de teleoperadora i ha coordinat diversos projectes a botigues de mobles i decoració.
 

4. Unes croquetes que agradaven a Núria Parlon

Quan vivia a Santa Coloma de Gramenet va obrir una rostisseria que es deia "La Moreneta" i, segons diuen, les croquetes eren delicioses. Tant la socialista Núria Parlon, l'actual alcaldessa, com l'alcaldable de la CUP Aitor Blanc en tenien de preferides. Abans de fer el salt a la política institucional com a regidora a Moià va ser autònoma durant quatre anys i abans d'entrar al Parlament era la coordinadora de la cooperativa AfrofemKoop, on té previst tornar quan s'acabi l'etapa parlamentària.
 

5. Aïllament abans dels debats

Changue va entrar al Parlament el març de 2021, després de les eleccions del 14 de febrer. Abans, va estar dos anys com a regidora a l'Ajuntament de Moià, des de 2019. No és nova, en política, i té molts debats i intervencions a les espatlles. De tota manera, no amaga els nervis abans d'un debat o d'una intervenció parlamentària, perquè la responsabilitat de donar veu als votants, pesa. La seva recepta passa per aïllar-se i repassar les notes abans de sortir a parlar. Això es pot fer amb música de fons per calmar els nervis. La música, de fet, sempre l'acompanya, també en moments de calma.
 

6. En el temps lliure, teixir i cosir

Quan no està treballant, Changue és aficionada a tot allò que té a veure amb les arts tèxtils manuals, com ara teixir, fer ganxet, macramé o cosir. I li agrada especialment fer-ho en companyia, per poder connectar amb les altres persones.  De fet, abans de ser regidora a l'Ajuntament de Moià va treballar en un taller de costura, on dissenyava i cosia roba, complements infantils i d'higiene íntima, roba escolars, i també feia classes de costura per a infants i adults per potenciar l'autogestió i el reciclatge tèxtil.
 

7. Montjuïc i el mirador del port

El seu lloc preferit de Barcelona és Montjuïc, concretament el jardí botànic i el mirador de la banda del port. Allà mira de desconnectar del dia a dia mentre mira com carreguen i descarreguen els contenidors dels vaixells, si cal durant hores i en silenci. De fet, és també en aquests moments quan reflexiona sobre el model de ciutat i la necessitat, com defensa la CUP, de reduir el volum de turisme, de fer polítiques a favor dels veïns o d'un model econòmic que aposti pel comerç de proximitat.
 

8. Un pernil al forn "llegendari"

Un dels seus menjars preferits és l'okrosoup amb plàtan i també els cargols fets de totes les maneres possibles. Ara bé, en el seu entorn més proper és conegut el seu "llegendari" pernil al forn amb dàtils i salsa de mel i mostassa. Fa 20 anys que el cuina durant les festes nadalenques. Un altre dels seus forts són els dolços i, especialment, el pa de pessic amb clares muntades.
 

9. Traducció imminent del llibre preferit

Un dels seus llibres preferits, que ha rellegit diverses vegades, és Sister outsider, d'Audre Lorde (1934-1992), pensadora i poeta nord-americana, afrofeminista, lesbiana i activista pels drets civils. El llibre, un recull d'assajos i discursos, analitza com el racisme ho impregna tot, i reflexiona també sobre el feminisme negre i el feminisme blanc. Changue rellegeix habitualment l'obra de Lorde i de fet, juntament amb altres companyes i Manifest Llibres, treballa en una edició en català de l'obra, que hauria de veure la llum aviat. 
 

10. Més d'Instagram que de Twitter

Fa unes setmanes, Changue va estar al centre d'una de les polèmiques cícliques de Twitter. En aquest cas, per un article publicat a Crític sobre el passat esclavista i colonial des d'una perspectiva afrocatalana, arran del documental Negrers, emès al Sense ficció de TV3. Entre d'altres coses, Changue defensava retirar els gegants que banalitzaven el colonialisme, cosa que va generar una onada de crítiques a Twitter. Changue té presència en aquesta xarxa i hi participa habitualment, però el cert és que cada cop li interessa menys. En aquest sentit, és més d'Instagram o Facebook, més amables i on es relaciona amb família i amics. És usuària de TikTok, però més per veure el contingut que hi fan els altres que no pas per crear-lo. Té completament descartat fer experiments en aquesta xarxa durant la campanya.

Bonus track. Cafès amb tothom... menys amb l'extrema dreta

Ada Colau, Ernest Maragall, Jaume Collboni o fins i tot amb Xavier Trias. Basha Changue se n'aniria a fer un cafè amb qualsevol candidat excepte, lògicament, els de l'extrema dreta. Intenta fer política institucional sense perdre la humanitat, un valor que sovint no es troba a les institucions. De tota manera, això no evita que defensi amb fermesa les seves conviccions i posicionaments, tant en reunions privades com al faristol.