El Clínic desprograma serveis pel ciberatac: aquestes són les afectacions al centre

L'hospital manté l'activitat urgent i els serveis essencials mentre intenta solucionar l'atac informàtic organitzat per un grup especialitzat en cibercrim

Entrada de l'Hospital Clínic
Entrada de l'Hospital Clínic | Georgina Albreda
Victor Rodrigo / Lluís Girona
06 de març del 2023
Actualitzat a les 9:44h
L'Hospital Clínicha quedat afectat pel ciberatac que ha rebut aquest cap de setmana i això afecta diversos serveis del centre encara aquest dilluns. Es desprogramen les consultes externes i les cirurgies no urgents previstes arran de l'atac amb ransomware, a més de l'activitat al centre d'extraccions. El Govern ha informat que el Clínic manté tota l'activitat urgent i d'hospitalització a totes les seus (Villarroel, Plató i Maternitat), així com l'hospitalització domiciliària, els hospitals de dia, la radiologia, les proves endoscòpiques, les exploracions radiològiques, la diàlisi i la farmàcia ambulatòria.

Per altra banda, hi ha diversos serveis que es continuen redirigint: els codis urgents com els infarts i els ictus aniran a altres centres, i tampoc es fan les sessions de radioteràpia oncològica previstes. L'Agència de Ciberseguretat de Catalunya segueix treballant per recuperar la normalitat i rehabilitar el sistema informàtic. Els serveis afectats són els de laboratori, farmàcia i urgències. Especialment el de farmàcia, on tot està informatitzat, funciona amb lentitud perquè les receptes es fan en paper i ara la medicació s'ha de cercar manualment.

Per intentar garantir un funcionament de mínims a l'hospital, s'estan instal·lant nous equips tècnics amb servei d'internet. La previsió és que molta de la informació que ha estat atacada es pugui salvar per les còpiesde seguretat, que també cal investigar si han estat afectades o no. No hi ha hagut cap mena de comunicació amb els atacants ni es coneix sobre un possible rescat, però s'entén que hi ha pretensions econòmiques.
 

En què afecta les urgències del Clínic?

Fins ara es rebien els pacients que arribaven al seu propi peu. Ara ja no. L'Hospital Clínic continua atenent els pacients que ja estaven ingressats, que no han estat traslladats a altres centres, però el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) deriva nous pacients a altres hospitals de la ciutat de Barcelona.

Què és un atac ransomware?

El ciberatac que pateix l'Hospital Clínic és del tipus ransomware que, segons informació publicada al web de l'Agència de Cibersegurat de Catalunya, és un tipus de programari maliciós que impedeix a les víctimes accedir als arxius dels seus dispositius informàtics mitjançant diversos mètodes fins que no s'efectuï el pagament d'un rescat. Afegeixen que l'empresa víctima pot perdre la disponibilitat de les seves dades de manera permanent.

El mateix director de l'Agència, Tomàs Roy, ha explicat aquest dilluns que l'atac prové de fora de l'estat espanyol i gestionat per l'empresa Ransom House, especialitzada en el cibercrim. "És un atac complex que denota les grans capacitats dels atacants", ha assegurat Roy. En paral·lel, Sergi Marcén, secretari de Telecomunicacions i Transformació Digital, ha explicat que es treballa per determinar l'abast de la filtració i el seu origen conjuntament amb els Mossos d'Esquadra i la Interpol.
Arxivat a