Aragonès dona per trencat el pacte que va portar Junts a presidir el Parlament

El president de la Generalitat assegura que correspondrà al partit de Borràs decidir què passa en cas d'una condemna a la seva líder i situa la pilota a la seva teulada per si han de "refer propostes conjuntes" en el marc de la cambra catalana

Laura Borràs i Pere Aragonès, al Parlament.
Laura Borràs i Pere Aragonès, al Parlament. | Govern
03 de març del 2023
Actualitzat a les 11:52h
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha donat aquest divendres per trencat el pacte de l'inici de la legislatura que va comportar l'arribada de Laura Borràs al capdavant del Parlament. Així ho ha manifestat en una entrevista al programa Cafè d'Idees de RTVE, durant la qual ha apuntat que va ser Junts qui va acabar amb l'acord en el moment que va decidir sortir del Govern. Una de les incògnites que plana sobre la cambra catalana és què passarà si Borràs és finalment condemnada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) pel cas de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), perquè s'hauria de procedir al seu relleu si la condemna acaba sent ferma per part del Tribunal Suprem. El judici ja està vist per a sentència.

"Junts va trencar acord. Si volen refer propostes conjuntes, estic molt obert a escoltar-les", ha apuntat el president, que ha apuntat que és important "no tancar les portes a res". De moment, qui ostenta temporalment les funcions de la presidència del Parlament és Alba Vergés, vicepresidenta de la cambra. El primer pacte entre ERC i Junts de la legislatura estipulava que els primers tinguessin la Generalitat i els segons manessin al Parlament, de manera que Borràs s'hi va situar al capdavant amb els vots dels republicans. Per ara, és una incògnita què passarà, també qui proposaria Junts en cas que la condemna a la seva líder fos ferma. Una de les més ben posicionades, com ja es va assenyalar al juliol -en ple debat sobre si Borràs havia de plegar un cop obert el judici oral-, és l'alcaldessa de Vic, Anna Erra, que deixarà el càrrec al maig. 

Es podria donar el cas, però, que fos un altre partit el que tingués la presidència? Des del PSC, primera força al Parlament, no descarten cap escenari, si bé asseguren -com a mínim en públic- que no és el full de ruta que tenen damunt la taula a hores d'ara. "No descartem res, però no és la nostra prioritat. El nostre objectiu no és presidir el Parlament, és que torni a la normalitat", ha declarat aquest divendres la portaveu socialista Alícia Romero. Els socialistes, un cop es va suspendre a Borràs, es van oferir per donar suport a una nova presidència de Junts per evitar la interinitat, però els juntaires van assegurar que no ho faria per evitar donar una imatge de normalitat després de la suspensió de la seva presidenta. "Continuem estenent la mà per decidir què hem de fer i com tornem a la normalitat. Cal tornar a prestigiar el Parlament", ha reafirmat la portaveu parlamentària dels socialistes.

Advertència a Pedro Sánchez

Aragonès, a banda del cas Borràs, a advertit aquest divendres Pedro Sánchez que els pactes futurs poden ser "més cars"  si no compleix amb el diàleg amb Catalunya. També ha aprofitat per indicar que la mesa ha de continuar sent el motor de la negociació perquè el conflicte polític encara no està resolt. Pel que fa a l'acord de claredat, el president ha apuntat que no convocarà cap reunió amb partits i entitats fins que no tingui la garantia que "surti bé" i no es basi en què tothom es "llanci les propostes pel cap". La cita, per tant, continua sense data.

Aragonès ha indicat que el govern espanyol pot semblar que s'estigui "escapant". "El gran problema del PSOE és que amb un ull mira a Catalunya i amb l'altre mira el PP", ha assenyalat el president, que ha considerat que existeix "por" a les files socialistes. "El PP mai en tindrà prou amb Catalunya ni en tindrà prou de criticar el PSOE, perquè vol el seu lloc a la Moncloa", ha remarcat el dirigent d'ERC, que la setmana passada es va reunir de manera discreta amb el ministre de la Presidència, Fèlix Bolaños. "El govern espanyol hauria de mirar la realitat de Catalunya i fer-ho de manera acurada", ha reflexionat en el transcurs de l'entrevista.

Missatge al PSC pels pressupostos

El dirigent d'ERC ha confiat que el PSC "complirà amb els compromisos" adquirits en el projecte de pressupostos de la Generalitat, que s'aprovaran definitivament d'aquí a una setmana i que avui passen per la comissió d'Economia del Parlament. "Jo compleixo els acords. Fins que no hi hagi un incompliment per l'altra part, que espero que no hi sigui, no avancem esdeveniments", ha remarcat Aragonès. "Estic segur que els qui han signat faran el mateix [complir els acords]", ha apuntat el president, que també ha considerat que Junts s'està dedicant a "erosionar" el Govern amb les esmenes sobre els macroprojectes. Aquest dissabte, de fet, hi ha una manifestació en contra d'aquestes iniciatives -Hard Rock, ampliació del Prat i el Quart Cinturó- convocada a Barcelona, a la qual no hi assistirà la cúpula d'ERC.

En les últimes hores, el PSC ha sembrat dubtes sobre què passarà amb la votació definitiva dels comptes, perquè els socialistes mantenen el veto al programa pilot de la renda bàsica inclòs en la llei d'acompanyament dels pressupostos. "No és moment de fer proves pilot", va assenyalar dimecres la portaveu parlamentària del PSC, Alícia Romero. Segons Romero, aquesta llei d'acompanyament es va presentar sense acord amb ells, de manera que no està circumscrita al pacte que van rubricar fa tot just un mes Aragonès al costat de Salvador Illa.

"Acompanyar" la família de Sallent

Pel que fa al suïcidi d'un jove a Sallent i a d'altres intents registrats en els últims dies, ha indicat que la salut mental dels joves és una prioritat, i que ara el país ha de tornar a aquest col·lectiu el que van cedir durant la pandèmia. El cas es troba ara en mans d'una investigació policial, i ha remarcat que la prioritat ha de ser "acompanyar" la família i també la comunitat educativa. Es van precipitar dient que no hi havia assetjament, com va dir en un primer moment la conselleria d'Educació? "Hi ha una investigació dels Mossos. Fins que no conclogui, no faré afirmacions categòriques", ha indicat el president, que ha posat de manifest que el departament que lidera Josep Gonzàlez-Cambray va acabar matisant la posició inicial.

Aragonès ha fet una valoració "molt positiva" del Mobile World Congress (MWC) d'enguany, que ha convocat fins a 88.000 assistents. "És una excel·lent oportunitat per ser un aparador del país, dels canvis tecnològics que estem fent i de les empreses emergents que hi ha a Catalunya. És una bona carta de presentació", ha assenyalat el president. Preguntat sobre si s'havia donat imatge de "normalitat institucional", ha volgut recalcar que està "allunyat" de Felip VI, amb qui va coincidir en els actes principals del MWC. "Hi serem perquè és bo pel país i perquè el Govern de Catalunya és el de la Generalitat", ha ressaltat el dirigent d'ERC.