1 de 10

Cinc consells per estalviar aigua a casa en plena sequera

L'estat d'excepcionalitat decretat pel Govern, que ja ha entrat en vigor, afecta 224 municipis que engloben uns sis milions d'habitants

La situació d'excepcionalitat per sequera obliga a estalviar aigua | Ricard Novella
per Nació, Barcelona | 2 de març de 2023 a les 10:28 |
La situació d'alerta per sequera ja és una realitat consolidada a bona part del país. L'excepcionalitat per la manca d'aigua decretada pel Govern ja ha entrat en vigor a 224 municipis que engloben uns sis milions d'habitants. Entre altres implicacions, s'estipularà la reducció del 40% de l'aigua per a usos agrícoles, del 15% per a usos industrials i que es destini menys recursos hídrics per a usos lúdics.

Si bé l'ús d'aigua de boca encara no està limitat, i per poder fer-ho caldria decretar el màxim nivell d'alerta, l'escenari d'emergència, cal estalviar aigua en tots els entorns, també a les cases. Per això, a continuació repassem els consells presents a la guia de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) per reduir-ne el consum a les llars del país.

 

1. Tanca l'aixeta

La mesura més simple i senzilla d'acomplir és tancar l'aixeta. Sí, és imprescindible fer-la servir per a moltes accions del nostre dia a dia, però és cert que en moltes ocasions queda oberta mentre no s'està utilitzant l'aigua. Per exemple, mentre ens raspallem les dents o mentre cuinem, segur que en més d'una ocasió hem deixat l'aixeta rajant aigua.
 

2. Estalvia al dipòsit

En cas que tinguem un dipòsit de doble descàrrega al lavabo, és sempre preferible utilitzar el més petit per reduir el consum d'aigua. En cas que només es compti amb un sol botó, l'ACA explica que un bon truc d'estalvi és col·locar una o dues ampolles de plàstic plenes de sorra dins el dipòsit. Així, s'evitaran gastar tres litres d'aigua per cada descàrrega. Una altra mesura sempre necessària és no fer servir el vàter de paperera.

 

3. Baix consum als electrodomèstics

Els electrodomèstics de baix consum són la millor opció tant de present com de futur, i per això és molt recomanable situar-los com a prioritat quan se substitueixen els que tenim a casa. Compten amb programes d'estalvi que també ajuden a no consumir tanta aigua. L'ACA situa un exemple molt clar: una rentadora antiga gasta uns 200 litres d'aigua i una de baix consum només 50.


Tant amb la rentadora com amb el rentavaixelles és important fer-los servir quan estiguin plens i seleccionar el programa adequat en funció del tipus de roba i de brutícia. Si no es té cap electrodomèstic per rentar els plats, la millor alternativa és omplir una mica la pica amb aigua i sabó i netejar els plats tots de cop. Llavors, es poden esbandir sense obrir l'aixeta al màxim.
 

4. Canvia la banyera per la dutxa

Sí, a tothom li agrada fer-se un bany relaxant de tant en tant, però la situació de sequera és delicada i cal actuar amb consciència. Per això, l'ACA recorda que una banyera plena gasta 300 litres d'aigua mentre que en una dutxa se'n gasten només 50. Els dispositius reguladors d'aixetes de les dutxes també poden estalviar la meitat d'aigua. Per altra banda, l'ACA també proposa guardar en un recipient l’aigua que surt freda de la dutxa mentre esperem la calenta i aprofitar-la per regar les plantes.
 

5. Recicla l'aigua

En la mateixa línia, és important reutilitzar l'aigua en diferents àmbits. Per exemple a la cuina, quan netegem o rentem aliments, o quan els bullim o cuinem al vapor. Si no ha estat salada o se li ha afegit algun altre producte, es pot fer servir també per regar les plantes. Per altra banda, l'ACA demana no utilitzar la mànega per rentar el cotxe -es poden gastar fins a 350 litres d'aigua- i recomana anar a un túnel de rentat, que solen disposar d'instal·lacions que reciclen l'aigua.

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació