Municipis feministes: així es distribueixen les entitats i els serveis d'atenció a les dones

A Catalunya hi ha més d'un miler d'associacions que treballen per la igualtat i totes les comarques tenen almenys un SIAD, oficines d'atenció i assessorament a les dones

A Catalunya hi ha més de 1.000 entitats que treballen pels drets de les dones
A Catalunya hi ha més de 1.000 entitats que treballen pels drets de les dones | Juanma Peláez
07 de març del 2023
Actualitzat a les 8:38h
Catalunya és un país on el municipalisme i l'associacionisme són dos pilars fonamentals. Associacions, entitats i col·lectius es reparteixen per totes les comarques del país. Un moviment en xarxa que també existeix en l'àmbit del feminisme.

Concretament, hi ha 1.071 entitats que treballen en favor de la igualtat i dels drets de les dones. N'hi ha almenys una a 446 municipis –el 47% del total-, però en molts casos, especialment en els territoris més rurals, tenen una vocació supramumunicipal o comarcal.

A més, totes les comarques del país tenen almenys un Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD). En conjunt, n'hi ha 102, de titularitat municipal o comarcal, informen i assessoren en àmbits com la salut, la feina i l'habitatge, entre altres.

Segons l'Institut Català de les Dones, l'organisme encarregat de recollir i organitzar aquestes dades, un dels seus objectius principals és el reconeixement de les aportacions de les dones en la construcció, el manteniment i la transformació de la societat i el foment de la seva participació de tots els espais consultius.
 

Més de 1.000 entitats de dones a Catalunya

A Catalunya hi ha més de 1.000 entitats de dones. Concretament, són 1.071 repartides en 446 municipis. I és que, tal com destaca l'Institut Català de les Dones, la participació és també una forma d'apoderament femení, d'incrementar la seva autonomia i de potenciar el seu enfortiment social i polític.  

Distribució municipal de les entitats de dones a Catalunya  

El mapa municipal dibuixa un territori amb un associacionisme molt distribuït. Evidentment, els grans nuclis urbans aglutinen un major nombre d'entitats a causa de la concentració de publicació. Però cada vegada són més els municipis petits que aposten per l'associacionisme vinculat al feminisme i a la igualtat. A més, en molts casos les entitats sumen dones de diversos pobles o, fins i tot, del conjunt d'una comarca.

Evidentment, el Barcelonès és la comarca amb més entitats, seguida del Segrià, el Baix Llobregat, el Vallès Occidental i el Tarragonès. Però cal destacar que hi ha fins a 26 comarques amb més de 10 entitats de dones als seus municipis.

Distribució comarcal de les entitats de dones a Catalunya  

La diversificació territorial del feminisme català s'observa en la tipologia de les activitats que desenvolupen aquestes entitats. Dinàmiques com la protecció i l'ajuda enfront a la violència masclista o la reivindicació dels drets de les dones són una constant en la majoria de les entitats. Sensibilitzar i donar prioritat a aquestes qüestions constitueix una màxima en aquestes associacions. Però, a més, s'observen activitats que evidencien un context específic, depenent del territori.

Activitats que desenvolupen les entitats de dones a Catalunya  

Des del foment del món rural i l'artesania fins a la interculturalitat o l'emprenedoria i direcció d'empreses, les temàtiques d'aquestes associacions pretenen educar, sensibilitzar i entretenir en una gran diversitat de qüestions des d'una perspectiva feminista.
 

Més de 100 serveis d'informació i atenció a les dones

L'ICD recull tots els serveis d'informació i atenció a les dones (SIAD) del país. En formen part tots aquells organismes, de titularitat municipal o comarcal, que informen sobre qualsevol matèria, com pot ser salut, treball, habitatge, serveis i recursos a les dones, i, si és precís, deriven cap a les entitats i organismes que en són responsables.

On se situen les oficines dels Serveis d'Informació i Atenció a dones?
Clicant sobre els punts apareix la informació de cada centre: adreça, telèfon, correu electrònic... 

La majoria dels 102 SIAD catalans depenen dels ajuntaments i es localitzen en aquells municipis de més de 20.000 habitants. Entre altres funcions, destaca la labor d'aquests organismes a l'hora d'oferir serveis per a la detecció i la sensibilització en casos de violència masclista.

A més dels serveis adscrits al SIAD, l'ICD també contempla altres oficines d'alguns municipis, com per exemple les 10 que apareixen adscrites als PIAD, és a dir, als punts d'Informació i atenció a les Dones (un organisme depenent de l'Ajuntament de Barcelona).

Si es posa el focus en la distribució territorial, cal destacar que totes les comarques del país, també aquelles amb menor població, tenen com a mínim un SIAD.

Distribució comarcal dels serveis d'informació i atenció a dones (SIAD)  

La labor social que desenvolupen aquest tipus d'organismes també es pot apreciar quan les consultes estan relacionades amb problemes, riscs i situacions de vulnerabilitat a les quals s'enfronten les dones catalanes. Al següent mapa comarcal s'inclouen, a més de dades generals d'atencions, aquelles que estan relacionades amb algun tipus de violència contra la dona. 

Casos d'atenció dels Serveis d'Informació i Atenció a dones per comarques  

Les 146 oficines del SIAD van realitzar entre 2019 i el primer semestre del 2022 més de 370.000 atencions a dones arreu del país. Concretament, són 948 atencions per cada 10.000 dones, segons les dades de població a Catalunya del 2021.
 

Com és el perfil de dona atesa?

En més de 80.000 dels 370.000 casos d'atencions d'aquest període, les dones ateses van acudir per iniciativa pròpia a aquests centres. No obstant això, en molts casos també són derivades a través dels serveis socials (en quasi 100.000 de les atencions totals), serveis sanitaris (32.000 atencions) o els cossos policials (27.864).

Respecte al perfil de dona atesa, en més del 44% del total d'atencions es tractava de dones d'entre 30 i 45 anys; a més, quasi la meitat acostumen a ser independents econòmicament. D'altra banda, dels 94.000 casos en els quals consta la professió de la dona atesa, en un 29% són treballadores de serveis i venedores de comerç. 

L'existència tant d'entitats enfocades a les dones com de les oficines que formen part dels SIAD, o d'altres organismes similars, ajuden a construir un país més igualitari i feminista, també des de l'àmbit local. Aquests espais segurs proveeixen a les dones un suport crucial per avançar cap a la igualtat real.