Restriccions al consum d'aigua: puc posar el rentaplats i la rentadora el mateix dia? I omplir la banyera?

El Govern avança l'excepcionalitat per sequera i espera forçar un canvi domèstic a 224 municipis

Una aixeta i un got d'aigua
Una aixeta i un got d'aigua | Guàrdia Civil
Nació
28 de febrer del 2023
Actualitzat el 25 d'abril a les 18:32h
El Govern ha avançat la declaració d'excepcionalitat per la sequera i, a partir del 2 de març, entraran en vigor les restriccions al consum d'aigua en diversos àmbits. Catalunya acumula dos anys de sequera i el consum s'ha mantingut estable tot i l'anunci de noves fases -a finals de novembre es va declarar l'alerta a la Regió Metropolitana de Barcelona-, no s'ha aconseguit un estalvi. Ara, la Generalitat vol guanyar temps davant d'unes previsions meteorològiques pessimistes i forçar la reducció de l'ús dels recursos hídrics.

Barcelona i 223 municipis més es veuran afectats per l'alerta per sequera a la conca del Ter-Llobregat a partir de dijous, quan els seus habitants només podran consumir un màxim de 230 litres d'aigua cada dia. Si bé, cal traduir els nombres en exemples per poder fer-se una idea de què es podrà fer i que no.

Per això, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha elaborat un càlcul aproximat del consum de cada electrodomèstic i acció quotidiana a les llars catalanes. Rentar-se les mans consumeix entre 2 i 8 litres, i les dents, fins a 12. Dutxar-se, en canvi, implica un consum d'entre 30 i 80 litres, però si s'omple la banyera, puja fins als 300. Per aquest motiu, no es podrà omplir la banyera.

Encara menys netejar el cotxe ni regar 100 metres quadrats de gespa, que consumeixen 400 litres. No hi ha problema, en canvi, si es neteja la casa, es tira la cadena del vàter, es cuina o es veu aigua (10 litres); i es renta els plats a mà o amb el rentavaixella (15-30 litres). Cal vigilar, però, amb les fuites i les aixetes mal tancades o espatllades, que poden consumir fins a 30 litres al dia.