Els Mossos innoven amb una sala d’intel·ligència pel control aeri i marítim

El projecte tecnològic del cos policial ha estat presentat la nova edició del Mobile World Congress

La Sala d'intel·ligència presentada pels Mossos al Mobil World Congress 2023.
La Sala d'intel·ligència presentada pels Mossos al Mobil World Congress 2023. | ACN
Nació
28 de febrer del 2023
Actualitzat el 01 de març a les 18:03h
Els Mossos d'Esquadra participen en la nova edició del Mobile World Congress amb un projecte transformador. El cos policial ha presentat una sala d’intel·ligència pel control aeri i marítim (SICAM). La seva participació es considera un pas endavant en la integració de mitjans multi domini.

La futura sala, presentada aquest dimarts, integra diverses tecnologies i mitjançant la intel·ligència artificial podrà donar suport als agents en la presa de decisions, coordinació i predicció d'amenaces. Tot i que els agents tindran l'última paraula a l'hora de decidir, el node d'integració de senyals els ajudarà a decidir. 

L'espai substituirà a l'actual sala de comandament. La tecnologia innovadora requereix combinar les informacions i senyals generades (veu, imatges o dades) en aquest multi domini. Un cop integrades, l'instrument permetrà utilitzar eines per generar intel·ligència amb la informació i senyals gestionada.

Aquesta proposta és una més dels avenços tecnològics que procuren integrar els Mossos d'Esquadra. Els drons, eines pel seguiment de criptodivises, investigació d’escenaris criminals amb imatges 3D o transmissió d’imatges des d’embarcacions han servit per millorar el servei a la ciutadania. Fins i tot, el mateix cos policial ha activat un control aeri antidrons per garantir la seguretat del congrés.

A més, els Mossos han destacat tres projectes d'innovació europeus on participa: el Prevent-PCP, que pretén incrementar la seguretat en el transport públic amb solucions tecnològiques; l’Iseda, que consisteix en un xatbot d’intel·ligència artificial per assistir víctimes de violència domèstica; i el Vigilant, que vol investigar i combatre la desinformació il·legal amb intel·ligència artificial i Big Data.