1 de 10
economia

Els beneficis empresarials guanyen més pes que els sous en la riquesa de l'Estat

El marge de guanys de les empreses va elevar-se fins al 43,2% aquest 2022 en la renda espanyola, reduint la diferència amb els treballadors assalariats

Una treballadora treballant en una fàbrica, en una imatge d'arxiu | Pere Fontanals
per Nació, Barcelona | 28 de febrer de 2023 a les 13:10 |
El 2022 va tancar-se a nivell econòmic amb el creixement tant dels marges empresarials de beneficis com de les remuneracions dels treballadors assalariats. Així doncs, va tornar a recuperar el pes que ja tenia a la renda de l'Estat, un indicador similar al PIB. Però amb un fet canviant: el benefici de les empreses ha guanyat més pes que el dels sous.

És el que s'extreu de les dades de comptabilitat de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que situa els salaris del 2022 en els 622.805 milions d'euros, el que representa el 46,8% del total de la renda de l'Estat, que s'eleva fins als 1,3 bilions d'euros. En l'altra banda, el marge empresarial va situar-se en els 574.035 milions d'euros, el que implica un 43,2%. Les dues xifres freguen l'empat en valors que l'any anterior estaven molt més diferenciats en favor dels sous.I és que es tracta d'un canvi de tendència, ja que el 2021, encara amb uns primers mesos protagonitzats per la pandèmia, el pes dels beneficis empresarials van caure al 40,9%, un mínim històric a la sèrie anual que elabora l'INE. Davant això, la importància dels salaris s'elevava fins al 48,5%. Ara, doncs, ja en el retorn de la normalitat, s'intueix una tendència al creixement econòmic més accelerat de les empreses que dels treballadors.


Amb les dades sobre la taula, doncs, els beneficis de les empreses van créixer el 2022 en un 15% respecte a l'any anterior, mentre que els salaris ho van fer en un 6%. Un enriquiment de les empreses que coincideix amb els resultats extraordinaris dels gegants bancaris i energètics malgrat els impostos estatals que en graven els seus beneficis, inicialment amb l'objectiu que la crisi per la guerra a Ucraïna no repercutís en la ciutadania.

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació