Maria Eugènia Gay serà la número dos de Collboni a la llista de Barcelona

La delegada del govern espanyol mantindrà el càrrec fins que sigui "legalment" compatible; Laia Bonet ocuparà el número tres de la llista del PSC

Maria Eugènia Gay, Jaume Collboni i Laia Bonet.
Maria Eugènia Gay, Jaume Collboni i Laia Bonet. | Nació
28 de febrer del 2023
Actualitzat a la 13:10h
La delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria Eugènia Gay, serà la número dos de Jaume Collboni a la llista del PSC per a les eleccions municipals de Barcelona, segons ha avançat El Periódico i ha confirmat Nació. Gay, d'aquesta manera, es convertirà en l'altra cara visible principal de la candidatura després d'ocupar la representació de la Moncloa a Catalunya des del gener de l'any passat, quan va substituir Teresa Cunillera

El fitxatge l'ha oficialitzat el mateix alcaldable socialista en roda de premsa des de la seu del partit. "M'omple d'orgull anunciar la incorporació de dues dones molt valuoses que s'estimen la ciutat", ha dit Collboni, que també ha fet públic que Laia Bonet, qui va ser número dos en les eleccions del 2019 i actual tercera tinent d'alcaldia, repetirà a la llista com a número tres. Per primera vegada, doncs, la número dos i tres seran dones, en una intenció de "feminitzar" la llista, ha destacat el líder del PSC a Barcelona.

Collboni ha sentenciat que aquests nous passos en la llista, i en especial el fitxatge de Gay, demostren la voluntat de "continuar sumant" per obrir un "nou camí" a Barcelona. "Gay és una dona treballadora, professional, mare treballadora amb quatre fills i amb voluntat de servei", ha afegit l'alcaldable socialista, que ha remarcat que aquest és un fitxatge com a independent. "És una persona entusiasta, que ve d'una generació de dones que ha hagut d'obrir camí en moments en què no era fàcil", ha afegit. 

Gay continuarà com a delegada

La protagonista de la jornada ha assegurat que s'incorpora a la llista amb la voluntat de "servir Barcelona", en un compromís "reflexionat i meditat". Ha explicat que continuarà desenvolupant les seves funcions com a delegada del govern espanyol fins al moment en què "legalment" pugui dur-les a terme. Quan arribi el moment en què sigui incompatible ocupar les dues funcions, ha explicat que duran a terme el "cessament oportú". 

També ha aprofitat per donar a conèixer el seu model de ciutat. Ha considerat que la capital catalana ha de jugar un "paper cabdal" en la vertebració de Catalunya, Espanya i Europa. Així mateix, ha assegurat que la ciutat no pot seguir com en els últims 12 anys -mandats de Xavier Trias i Ada Colau- perquè ha viscut "sense rumb" i "desordenada". "No podem permetre antigues experiències que ja s'ha demostrat que no funcionen. Sense Trias no hi hauria Colau i sense Colau no hi hauria Trias", ha afegit Gay, que ha apostat per una ciutat de "diàleg" lluny de la "confrontació". 

Albert Batlle i Lluís Rabell

La campanya de Collboni és de les més avançades en la cursa per Barcelona. Ara fa un mes, el 23 de gener, va anunciar per sorpresa que abandonava el govern municipal per marcar distàncies amb Colau i centrar-se en les eleccions del maig. Unes setmanes després, el 6 de febrer, anunciava el fitxatge de qui va ser líder de Catalunya Sí Que Es Pot, Josep Lluís Rabell, al qual ja va situar com en un dels primers llocs de la llista. I el 15 de febrer, el PSC presentava el grup de suport a la candidatura de l'alcaldable socialista, conformat per persones com Nacho Corredor, Javier Mariscal, Jaume Lanaspa, Afra Blanco o Carmé Solé, entre un centenar de noms. 

Gay, com Rabell, són dos candidats independents que se sumen al projecte de Collboni. La incògnita ara és, però, saber quina posició ocuparà l'exlíder dels comuns a la cambra catalana. Collboni, el dia de la presentació, va assegurar que el situarà entre els principals llocs. Però també cal encabir ara en la llista del PSC a l'actual tinent de Seguretat, Albert Batlle, procedent d'Units per Avançar.

Aquest cap de setmana, el consell nacional d'Units encapçalat per Ramon Espadaler va ratificar repetir coalició amb el PSC per a les municipals. L'any 2019, Batlle va ocupar el número tres, i ara podria repetir entre el quatre o cinc. Collboni ha explicat que en les "properes setmanes o dies" es tindran novetats sobre quin lloc ocupa. "Tinc el millor concepte sobre Albert Batlle i la feina que ha fet en condicions molt difícils", ha valorat el líder socialista sobre el dirigent d'Units. Els següents passos, doncs, serà la composició final de la llista. Tant els comuns com Junts ja han indicat quins seran els principals candidats. En canvi, Ernest Maragall encara no ha detallat qui l'acompanyarà en la llista, un moviment previst per les següents hores o dies.