Primera investigació judicial a l'Estat per l'operació Catalunya

Un magistrat de Madrid obre una causa penal contra Villarejo i altres presumptes implicats en els dos anys de presó preventiva de Sandro Rosell

Rosell denúncia Villarejo pel seu empresonament en el marc de l'operació Catalunya
Rosell denúncia Villarejo pel seu empresonament en el marc de l'operació Catalunya | Nació
28 de febrer del 2023
Actualitzat a les 10:15h
Un jutge de l'Estat investigarà per primer cop l'operació Catalunya, la trama de les clavegueres governamentals i policials per construir proves falses contra personalitats i entitats vinculades al procés independentista. Així ho han avançat La Vanguardia i Crónica Libre, que assegura que s'obrirà una causa penal contra alguns dels implicats en el fet que Sandro Rosell passés dos anys en presó preventiva.

Fins ara, qualsevol investigació en el marc de l'Estat ha estat tombada tant pel Tribunal Suprem com l'Audiència Nacional. Entre les querelles que s'havien refusat hi havia la de l'expresident del Barça, però ara ha estat admesa a tràmit en el jutjat d'instrucció número 13 de Madrid. El magistrat encarregat del cas, Hermenegildo Barrera, considera que els casos descrits per Rosell "fan presumir una possible existència de delictes d'organitzacions criminals".

Entre aquestes infraccions del codi penal, el jutge enumera falsedat de funcionari en document oficial, acusació i denúncia falsa, malversació de fons públics i detencions il·legals. La Fiscalia de Madrid, a petició de Barrera, ha assegurat que el jutjat és competent per investigar els fets potencialment delictius. Entre els investigats hi ha l'excomissari José Manuel Villarejo, l'inspector Alberto Estévez, un soci de Villarejo a Barcelona i un exagent de l'FBI.

On també hi ha batalla judicial en el marc de l'operació Catalunya és a Andorra. La justícia del país pirinenc va reactivar la investigació el passat mes de novembre. Allà, el cas té com a implicats l'expresident espanyol Mariano Rajoy, els exministres Cristóbal Montoro i Jorge Fernández Díaz i la policia patriòtica. Tot plegat, amb relació a les pressions per obtenir informació sobre comptes bancaris de dirigents independentistes -la família de Jordi PujolArtur Mas Oriol Junqueras- amb l'objectiu de desactivar el procés, l'any 2014.