Clam multitudinari contra el Quart Cinturó tres dècades després

Els organitzadors calculen que més de 4.000 persones s'han manifestat per rebutjar el projecte

La capçalera de la manifestació en contra del Quart Cinturó a Sabadell
La capçalera de la manifestació en contra del Quart Cinturó a Sabadell | ACN
26 de febrer del 2023
Actualitzat a les 21:45h
"Ja vaig venir a la primera marxa", "sembla mentida, han passat 30 anys i continuem manifestant-nos" i "tornar a protestar contra el Quart Cinturó, com quan era jove i, ara, amb els meus fills". Han estat alguns dels comentaris que s'han sentit a la manifestació contra el Quart Cinturó, organitzada per la Campanya contra el Quart Cinturó (CCQC), i que ha arrossegat 4.000 persones, segons els impulsors.



A més de records, també han hagut de treure la pols a pancartes que s'havien fet servir anys enrere, com la que ha encapçalat la protesta: "No al Quart Cinturó". "Continuem defensant, com fa anys, que no hi ha una veritable xarxa de transport col·lectiu", ha expressat el portaveu de la CCQC, Toni Altaió, i ha afegit, "no té sentit incrementar la xarxa viària".

Ha advertit que seguiran "generant sensibilització" i també portaran la construcció de la infraestructura a la justícia, tal com han fet aquests anys. I ha apuntat que ara "hi ha una emergència climàtica", declarada pels ajuntaments de Sabadell i Terrassa. "Els tempos en aquest projecte són molt lents, tant com 30 anys i esperem que no haguem d'esperar aquest temps", ha expressat.
 

Jornada festiva i reivindicativa Foto: Juanma Peláez


Altaió ha celebrat la resposta i ha dit que "no hi ha el consens que alguns diuen que existeix". La mobilització ha sortit de la plaça de la Creu Alta, amb una vintena de tractors procedentes de les Franqueses del Vallès, i columnes de persones vingudes d'arreu de la comarca i també de la mateixa ciutat. Un recorregut de poc més d'un quilòmetre, en el qual s'han fet proclames contra els republicans i socialistes: "No, no, no al Quart Cinturó", "Aragonès no ens toquis els Vallès" i "PSC i ERC la terra no està en venda", entre d'altres.

La CUP apunta comuns i ERC
El diputat el Parlament de la CUP, Xavier Pellicer, ha estat contundent i ha carregat contra ERC i comuns, qualificant-los "d'hipòcrites" per assistir a la mobilització i donar suport als macroprojectes en els pressupostos. Contra els primers ha indicat que "només té una opció, trencar l'acord amb el PSC que ven el país a la patronal" i als segons els ha assenyalat com "la clau" per votar en contra en l'aprovació definitiva dels comptes catalans.
 

El final de la mobilització, a la plaça de l'Àngel Foto: Juanma Peláez


Precisament, el portaveu de Catalunya en Comú i diputat al Congrés, i alcaldable dels comuns a Sabadell, Joan Mena, ha definit el projecte de "model obsolet" i que "no respon a les necessitats" ni del Vallès ni dels sabadellencs. Ha reiterat que hi ha un pacte amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, "per no destinar cap euro del pressupost" català a la Ronda Nord.

"ERC no és una secta és un partit d'homes i dones lliures"
El portaveu i alcaldable d'ERC, Gabriel Fernàndez, ha defensat la seva presència a la manifestació, tot i que la direcció nacional no hi ha assistit. "ERC no és una secta i és un partit d'homes i dones lliures", ha etzibat i ha recordat que la minora en la qual es troba ERC ha condicionat l'entesa. "Si haguessin tingut una altra majoria, no s'hauria cedit al xantatge del PSC i Junts", ha reblat.

Des de l'organització no s'ha descartat muntar més mobilitzacions contra el Quart Cinturó. I és que l'ambient, més enllà del to reivindicatiu, ha estat familiar i festiu, amb la participació de Gegants i castells, a més de música.