La DGT et pot treure el carnet després d'un ictus? Així és el protocol amb els problemes de salut incapacitants

Patir una malaltia o un accident pot provocar que hi hagi un canvi en les condicions psicofísiques dels conductors i conductores

A vegades, inclús, Trànsit et demana fer el permís B adaptat
A vegades, inclús, Trànsit et demana fer el permís B adaptat | Cedida
Nació
24 de febrer del 2023
Actualitzat el 07 de març del 2024 a les 14:47h

Centenars de carnets de circulació que la Direcció General de Trànsit (DGT) expedeix cada any a l'Estat corresponen a persones amb alguna mena de diversitat funcional. De fet, un informe fet per la Fundació per a la Seguretat Viària (Fesvial) i la Fundació de la Confederació Nacional d'Autoescoles (FCNAE) xifra en 60.000 el nombre de conductors i conductores que tenen prescrit l'ús d'adaptacions en el seu vehicle. Per tant, no són poques les persones que han hagut de reconvertir el seu permís per conduir un cotxe adaptat a les seves noves necessitats després de patir un accident o una malaltia, com ara un ictus.

Aquestes patologies acostumen a modificar les condicions psicofísiques de qui les pateix i és per això que és obligatori, segons Trànsit, tornar a passar per un control per si cal posar restriccions a la conducció i, en cas afirmatiu, precisar-les. En cas que la persona en qüestió no vulgui passar per totes aquestes proves, no podrà tornar a conduir.

Els passos a seguir per obtenir el nou carnet estan especificats en el Reglament General de Conductors. La Vanguardia els ha repassat amb els experts del Centre de Reconeixement de Conductors Certimedic i del professor de l'autoescola Discae, de Barcelona, especialitzada en la formació de conductors amb diversitat funcional Josep Cañellas. Un dels dubtes més freqüents després de tenir un accident o una malaltia que ha derivat en una discapacitat és si es podrà continuar conduint. La resposta a aquesta pregunta, generalment, és sí. Tenir algun tipus de diversitat funcional no és cap impediment per fer vida normal.

No obstant això, abans de fer-ho, és obligatori comunicar el que ens ha passat a Trànsit. És un procediment pesat, però l'has de passar. A vegades, inclús, t'has de fer el permís B adaptat. Quins passos has de seguir en aquesta situació? En primer lloc, t'han de fer un reconeixement mèdic en un centre acreditat per Trànsit, de la mateixa manera que vas fer abans de treure't el carnet la primera vegada. En funció del grau de discapacitat que tinguis, la DGT et donarà unes restriccions o unes altres. 
 

El procés de tornar a conduir: classes i examen

Abans hauràs d'esperar entre sis mesos i un any, que és el període que marca la DGT en aquests casos. Un cop ja no presentis símptomes i no t'incapacitin per fer les funcions psicomotrius superiors, i comptis amb un informe mèdic favorable, podràs tornar o començar a conduir. A més a més, abans de tornar a conduir també és obligatori fer un seguit de pràctiques amb un conductor o conductora d'autoescola. Aquestes classes han d'incidir en la formació i la conscienciació de la nova manera de conduir. A banda d'això, els cotxes amb què es fan les pràctiques, evidentment, tenen totes les característiques necessàries perquè la persona amb discapacitat pugui conduir-los.

Després, es fa un examen, que té lloc en vies obertes. A banda de la manera de conduir amb les noves funcionalitats, també posen a prova els teus coneixements de seguretat viària. Et donen tres oportunitats per aprovar, i en cas de no aconseguir-ho, hauràs de repetir les dues proves, tant la pràctica com la teòrica. Quina vigència té el carnet de conduir adaptat? Si t'han diagnosticat recentment la diversitat funcional, no serà estrany que et facin controls amb freqüència alta.