Pedro Sánchez anuncia l'enviament de 10 tancs Leopard a Ucraïna

El president espanyol es reuneix amb Zelenski a Kíiv, però defuig comprometre's a enviar caces F-16

Pedro Sánchez i Volodímir Zelenski, en la reunió d'aquest dijous a Kíiv
Pedro Sánchez i Volodímir Zelenski, en la reunió d'aquest dijous a Kíiv | ACN
Nació
23 de febrer del 2023
Actualitzat el 15 de gener del 2024 a les 18:14h
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha aprofitat la visita oficial a Ucraïna amb motiu del primer aniversari de la guerra per anunciar que hi enviarà 10 tancs Leopard A4, més dels previstos. Ho ha fet després de reunir-se amb Volodímir Zelenski a Kíiv, on ha aterrat entre sirenes antiaèries i una forta explosió per la destrucció d'un dron rus que sobrevolava la zona. En aquesta reunió, Sánchez hauria obert la porta a liderar l'entrada d'Ucraïna a la Unió Europea coincidint amb la presidència d'Espanya de la institució.

En un primer moment, la ministra de Defensa, Margarita Robles, parlava de dos tancs. Més endavant, va elevar la xifra a sis i, ara, per sorpresa, Sánchez n'ha sumat quatre més. "La intenció del govern és passar de sis a 10 en les pròximes setmanes i mesos", ha expressat. A més, Espanya formarà soldats ucraïnesos en el maneig dels vehicles de guerra.

En aquest marc, el president ucraïnès ha agraït el suport de l'Estat tant en el pla militar com en l'acollida de refugiats. Ha destacat especialment l'enviament de sistemes de defensa antiaèria, que protegeixen de "l'horror" dels míssils russos. Sánchez ha apuntat que Espanya entén que cal enviar més suport militar a Ucraïna més enllà de les municions, els vehicles i les armes que ja li ha fet arribar.

El cap de l'executiu espanyol ha justificat l'enviament fent un paral·lelisme amb la Guerra Civil. "Ho hem de fer perquè, fins i tot si mirem enrere en la nostra història, hagués estat molt important haver comptat amb la solidaritat internacional que no vam tenir", ha reflexionat. En canvi, pel que fa a l'enviament dels caces F-16 que demana Zelenski, Sánchez ha apuntat que "cal estudiar-ho" amb l'OTAN i la Unió Europea. "És una qüestió que hem de parlar amb els nostres aliats", ha sentenciat.

Abans, el president espanyol ha visitat les empremtes que ha deixat la guerra a les localitats de Bucha i Irpin, situades als afores de Kíiv. Des del terreny, Sánchez ha traslladat a les autoritats locals que "tota Espanya és amb Ucraïna" i que Rússia i Vladímir Putin no guanyaran la guerra.

Els alcaldes ucraïnesos han transmès a Sánchez que per a ells és important saber que tenen el seu suport. Al seu torn, aquest ha proposat que s'estableixi un agermanament de ciutats espanyoles amb les localitats adjacents amb Kíiv. El cap de l'executiu també ha fet una ofrena floral als caiguts a la guerra abans de reunir-se amb Zelenski.