El Govern dona per morta la taula de diàleg almenys fins a les municipals

L'executiu, després de l'escrit de Fiscalia contra Josep Maria Jové i Lluís Salvadó i la revisió de la condemna per l'1-O al Triunal Suprem, situa com a responsables de la repressió els estaments judicials per davant de la Moncloa

Pere Aragonès, durant la reunió del Govern del 21 de febrer del 2023.
Pere Aragonès, durant la reunió del Govern del 21 de febrer del 2023. | Govern
21 de febrer del 2023
Actualitzat el 22 de febrer a les 11:00h
"No està previst que es reuneixi la taula de diàleg". La frase l'ha pronunciada la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, en la roda de premsa posterior al consell executiu d'aquest dimarts. Quin és el motiu principal? "La prèvia de les eleccions municipals", ha remarcat Plaja. La mesa de negociació, que no se cita des de l'estiu, s'havia de trobar abans que acabés el 2022, però ara navega sense data pel calendari. Entremig, això sí, s'ha produït la reforma del codi penal -derogació de la sedició i modificació de la malversació-, el primer fruit palpable del diàleg amb l'Estat -juntament amb els indults- per desescalar el conflicte. La reforma, en tot cas, no ha servit perquè Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva i Dolors Bassa es lliurin de la inhabilitació que pesa sobre ells, ni tampoc perquè la Fiscalia rebaixés la pena que demana a Josep Maria Jové i Lluís Salvadó pels preparatius del referèndum de l'1-O del 2017.

Plaja ha admès que el Govern no és "on volia", però que hi ha hagut avenços. En tot cas, ha indicat que el problema, ara mateix, rau en el sistema judicial, encarregat d'aplicar la modificació del codi penal pactada a la tardor entre la Moncloa i ERC. "El veritable problema és el poder judicial i les seves ganes de venjança contra l'independentisme", ha apuntat la portaveu de l'executiu, que també ha situat com a avenç en el marc del diàleg el canvi de rumb que hi ha hagut en la causa pendent al Tribunal de Comptes per l'acció exterior i el procés. "Continuem treballant per l'amnistia", ha indicat Plaja. En el seu dia, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, havia indicat que la reforma penal tindria efectes similars a l'amnistia.

El fet que Junqueras, Turull, Bassa i Romeva hagin vist com es perpetuaven les inhabilitacions perquè el Suprem aplicava la malversació agreujada amb l'argument que hi havia ànim de lucre va provocar que Junts elevés les crítiques cap a la modificació del codi penal. La formació que lideren Laura Borràs i Jordi Turull demana amb insistència la compareixença d'Aragonès al Parlament per explicar-se sobre els fruits del diàleg, però de moment no hi ha data. I no sembla que n'hi hagi d'haver aviat, perquè ara l'activitat parlamentària, segons Plaja, està centrada en la tramitació dels pressupostos, que s'aprovaran el proper 10 de març a la cambra catalana.

En tot cas, que el diàleg estigui aturat és una constatació a les dues bandes de la taula. En una entrevista al diari El Periódico, la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, va indicar que la Moncloa no tenia prevista cap reunió de l'organisme de negociació. Plaja, a banda, també ha negat que hi hagi hagut contactes entre Aragonès i el president de l'executiu estatal, Pedro Sánchez, des que van aparèixer els escrits d'acusació de Fiscalia contra Jové i Salvadó. Almenys fins a les municipals, per tant, no s'esperen nous contactes formals, i un cop passi aquesta convocatòria electoral ja s'entrarà en plena precampanya cap a les eleccions espanyoles.