El «Zona Franca» torna dilluns amb Danae Boronat

TV3 aposta per mantenir el "late night" d'humor amb l'actual presentadora d'esports i encarregada de les retransmissions del futbol femení de la cadena pública

Danae Boronat, en una imatge d'arxiu
Danae Boronat, en una imatge d'arxiu | Cedida
Irene Montagut
21 de febrer del 2023
Actualitzat a les 12:55h
El retorn del Zona Franca, després d'un mes fora de les pantalles de TV3, serà dilluns vinent, 27 de febrer. Serà la periodista d'esports i actual encarregada de les retransmissions de futbol femení de la cadena pública Danae Boronat qui conduirà el late night en aquesta segona etapa, després que Joel Díaz dimitís per la polèmica del gag que relacionava el PSC amb una esvàstica.

Segons informa la cadena pública en un comunicat, Boronat aportarà una "mirada feminista i transgressora" al programa, que mantindrà els seus trets més identitaris: la Mercabanda, els col·laboradors habituals i les entrevistes. Tot, amb l'objectiu de captar el públic més jove. També l'endemà que el programa enviés un missatge a totes les persones que hi han assistit de públic per confirmar-los el retorn de l'espai d'humor.

La notícia arriba després de setmanes d'incertesa, en què no se sabia si el programa tindria continuïtat ni quina seria la cara que el dirigiria. Enmig, càstings per trobar presentador, programes pilot i candidats descartats. Tot i els múltiples intents per aconseguir donar continuïtat al programa d'humor, la cadena pública i la productora Atomic Beat Media no havien trobat el perfil indicat. Entre aquests, Elisenda Pineda, que tot i ser la candidata amb més opcions de presentar el programa -gravant fins i tot un programa pilot-, finalment va rebutjar-ho per desavinences amb la direcció. Pineda volia temps per replantejar el format, el plató i fins i tot un canvi de nom per desvincular-se d'un espai que portava la marca de Díaz i que havia quedat tacat per la polèmica. El director de la cadena, Sígfrid Gras, no va acceptar les condicions, fet que va dur Pineda a rebutjar l'oferiment.  

Un altre dels humoristes que va ser contactat per agafar el càrrec és el mallorquí Isma Juárez, conegut per les seves col·laboracions a l'Alguna pregunta més? (APM?), un dels programes insígnia de TV3, i a El Intermedio, de La Sexta. Si bé, Juárez va rebutjar l'oferta perquè "no seria coherent" amb el que pensa i és, tal com ha explicat en una piulada en què va donar suport a Díaz. “El context fa que em sigui impossible acceptar la conducció del Zona Franca”, va lamentar.

L'últim Zona Franca va ser emès el 27 de gener i aquest mateix dilluns Joel Díaz va anunciar la seva marxa del programa. Minuts després, la CCMA va anunciar que suspenia temporalment les emissions del late night, però que mantenia l'aposta pel format a l'espera de trobar un relleu per agafar el timó del programa. Des de la CCMA mantenien a Nació que la suspensió d'emissions era momentània i duraria només "uns dies", però fins a avui no han donat més detalls.

Díaz abandonava el programa que tot just fa tres mesos va començar a presentar considerant que l'acomiadament de Manel Vidal és una decisió "injusta i inacceptable, tant en el fons com en la forma en què s'ha pres i comunicat". Vidal va simular un fals consultori polític en què situava Díaz en el quadre clàssic conformat pels eixos ideològics, esquerra-dreta; i cultural, autoritari-llibertari. El problema va arribar, des de la perspectiva de TV3, quan va decidir situar-hi també el PSC. En aquest cas, però, els eixos ja no dibuixaven un quadrat, sinó una esvàstica.