La Fiscalia acredita pressupostos «comparsa» a la Institució de les Lletres Catalanes en l'etapa Borràs

Diversos testimonis reconeixen davant del tribunal que es van utilitzar dades personals seves per presentar-se a adjudicacions de contractes sense autorització

Isaías Herrero, en el judici a Laura Borràs.
Isaías Herrero, en el judici a Laura Borràs. | Europa Press
21 de febrer del 2023
Actualitzat el 01 de març a les 10:43h
Quarta sessió del judici per les irregularitats a la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), marcada per les primeres declaracions de testimonis. Pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) han passat una desena de persones, entre treballadors de cooperatives que feien factures a nom d'Isaías Herrero, i també altres testimonis que han acreditat que es van presentar pressupostos amb dades seves sense autorització en l'etapa Borràs. La Fiscalia ha mirat d'acreditar així que Herrero presentava pressupostos "comparsa" a les Lletres Catalanes per endur-se adjudicacions de contractes menors. Ell mateix ho va reconèixer en la sessió de dilluns del judici, quan va reconèixer els fets i va incriminar l'altra acusada, Laura Borràs, que aleshores dirigia la Institució.  

La Fiscalia ha fet declarar diversos testimonis i els ha ensenyat expedients de contractació en què consten els diversos pressupostos que es van presentar en el seu dia per endur-se adjudicacions. Aquests testimonis han reconegut que s'utilitzaven dades seves per elaborar aquests pressupostos, però han assenyalat que algunes d'elles eren incorrectes, com ara els correus electrònics o els telèfons. Un dels testimonis s'ha mostrat fins i tot sorprès per l'allau de pressupostos presentats a nom seu sense el seu vistiplau, i sobre un àmbit com el de la informàtica, sobre el qual ell no té cap mena de coneixement. En total, la Fiscalia sosté que es van adjudicar 18 contractes menors per valor de més de 300.000 euros (IVA inclòs) que de manera directa o indirecta arribaven a Herrero.

L'informàtic, que s'enfronta a una pena de 6 anys de presó i 21 d'inhabilitació per prevaricació i falsedat documental, havia demanat a algun dels testimonis si podia fer pressupostos o factures a nom seu per projectes a la ILC, però aquests s'hi van negar. Especialment significatiu ha estat el testimoni d'Arturo Ramos, cunyat d'Herrero, que ha explicat a la Fiscalia que ell no va presentar mai cap pressupost a la ILC, perquè no és autònom, i que va dir explícitament a Herrero que no podia fer factures a nom seu. De tota manera, la fiscal Assumpta Pujol ha exhibit davant del tribunal diversos pressupostos a nom de Ramos, que el testimoni ha dit que no tenien la seva autorització. "Jo no vaig fer aquests pressupostos ni vaig autoritzar Herrero per fer-los", ha dit.

El cunyat es va assabentar d'aquests pressupostos quan Herrero va ser detingut, però no va tenir cap conseqüència econòmica per a ell. Costen diversos pressupostos a nom de Ramos a la causa, que han estat ratificats per ell malgrat insistir que no els havia autoritzat. Poc abans d'ell ha declarat una amiga d'Herrero, que va fer d'interlocutora amb la ILC quan l'informàtic es trobava indisposat pels seus problemes amb les drogues. La testimoni, Marina Arjona, ha explicat que no va autoritzar que Isaías presentés cap pressupost al seu nom, però tot i així en consten al seu nom i amb les seves dades. "Em va dir que necessitava fer factures menors de 18.000 euros, però li vaig dir que no, que no em semblava legal", ha explicat a preguntes de la fiscal. 

Un tercer testimoni, Aleix Tort Vives, responsable de l'empresa Elit3 14 SL, també ha admès que es van presentar pressupostos a la ILC a nom seu i de la seva empresa sense la seva autorització. Coneixia Borràs del grup de recerca Hermeneia, on també participava Herrero. A preguntes de la Fiscalia, ha dit que ell no va autoritzar l'ús de les seves dades per a presentar aquests pressupostos per a feines a la ILC, ni a Herrero ni a Borràs. "Jo no vaig fer aquests pressupostos; les coses d'informàtica se m'escapen", ha dit a la fiscal Pujol. "Disseny de postals? Jo no soc dissenyador!", ha dit, sorprès, el testimoni, que ha admès que consten les seves dades. "Un cop tens les dades és fàcil anar-les col·locant", ha afirmat. "Estic al·lucinant, em sorprèn totalment", ha afegit Tort.

Aquests pressupostos, segons la Fiscalia, s'hauria fet amb dades facilitades per Borràs, que tenia accés a les dades del testimoni. La defensa de Borràs ha mirat de qüestionar que les seves dades constessin en una suposada base de dades d'Hermeneia. En tot cas, el testimoni ha dit que només ha intercanviat "quatre paraules" amb Herrero i que desconeix la seva trajectòria. Sí que ha destacat la qualitat acadèmica i professional de Borràs. "És una doctora, una doctoríssima", ha afirmat, i ha dit que quan ella va entrar a la ILC es va renovar la pàgina web i es va fer molt més atractiva. "Allò estava més mort que viu, va haver-hi un canvi molt important", ha afirmat. 

Herrero s'enfronta a una pena de 6 anys de presó i 21 d'inhabilitació per prevaricació i falsedat documental com a suposat beneficiari de 18 contractes de la Institució de les Lletres Catalanes. L'acusat podria veure reduïda la seva petició de pena si es confirma l'acord amb la Fiscalia, després que dilluns l'acusat confessés els fets i incriminés Borràs. La presidenta de Junts s'enfronta a la mateixa pena, però amb una multa més elevada, i declararà al final del judici. El tercer acusat, Andreu Pujol, que ahir també va reconèixer els fets, no ha tingut un paper gaire destacat en la sessió d'avui. De fet, la seva defensa no ha intervingut durant la sessió d'avui. 

Indignació de la defensa de Borràs

​La sessió ha estat marcada també per la picabaralla entre la defensa de Laura Borràs, pilotada per Gonzalo Boye i Isabel Elbal, amb el tribunal i concretament amb el president, Jesús María Barrientos, per les limitacions a un dels interrogatoris, que ja es van entreveure dilluns quan els advocats volien minar la credibilitat d'Isaías Herrero. "Se m'està vulnerant el dret de defensa", ha dit més d'una vegada Elbal, mentre intentava fer preguntes a una de les testimonis.

Barrientos ha frenat més diversos cops les preguntes d'Elbal, en considerar-les impertinents i al marge del que s'està jutjant aquests dies al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Elbal, finalment, ha renunciat a continuar l'interrogatori. "No faré les preguntes que vostè vol que faci", ha reblat. Boye, al seu torn, ha acusat el president del tribunal de manca d'imparcialitat, recordant que l'objectiu de les preguntes és fer caure el delicte de prevaricació que pesa sobre Borràs. "Consta la seva protesta", ha sentenciat Barrientos.

Amb les preguntes, l'advocada de Borràs intentava demostrar que Herrero no era només un informàtic, sinó que també era dissenyador artístic, i que el seu era un perfil concret que justificava la contractació per part de la ILC. Un dels testimonis del dia, l'exdirector de la ILC Joan Elies Adell, ha destacat el doble vessant d'Herrero, com a informàtic però també amb coneixements de literatura i d'humanitats. "Era únic, el Rafa Nadal de la literatura digital", ha dit.
 

L'informàtic era Herrero o no? 

En la sessió de dilluns la Fiscalia va dir més d'una vegada que Isaías Herrero era l'informàtic de facto de la ILC, però que això s'amagava amb diversos contractes menors. La defensa de Borràs va criticar aquesta manifestació de la fiscal. Aquest dimarts s'ha tornat a preguntar sobre aquesta qüestió i sobre qui era o no era l'informàtic "oficial" de la ILC. La darrera testimoni del dia, Iolanda Pelegrí, que havia estat responsable de projectes a la Institució, ha reconegut que les coses importants relacionades amb l'àmbit informàtic passaven per Herrero, que actuava com a l'informàtic. Aquesta versió l'ha negada qui va ser el relleu de Borràs a la ILC, Joan Elies Adell, que després de l'aplicació de l'article 155 va ser director de l'organisme. "Herrero no era l'informàtic de la ILC", ha dit.