1 de 10

Així s'ha buidat Sau en un any: del 47 al 17%

La sequera extrema deixa al mínim l'embassament del Ter: el cabal de sortida multiplica per 20 el d'entrada

L'embassament de Sau el 20 de febrer de 2022 i el 20 de febrer de 2023 | Emili Vilamala
per Arnau Urgell i Vidal, Vic | 21 de febrer de 2023 a les 12:58 |
La llevantada d'inicis de febrer no ha permès mitigar la sequera. Destaca el cas de l'embassament de Sau que continua el descens i ja només es troba al 17% de la seva capacitat. La imatge comparativa del fotògraf Emili Vilamala ho diu tot: just fa un any, quan el dèficit hídric ja es començava a fer notar, estava al 47%, 30 punts més que avui.
 

El poble de Sant Romà, al descobert

Tradicionalment, el campanar de l'església de Sant Romà de Sau era la referència més popular de les reserves d'aigua. Amb l'actual sequera, tot l'edifici –és l'església més antiga del món que es conserva sota l'aigua- fa mesos que ha emergit completament. També ho han fet les cases de l'antic poble, negat el 1962 amb la construcció de l'embassament, i on s'han arribat a organitzar visites guiades.


El pantà de Sau és, entre els grans de les conques internes, el que presenta una situació pitjor. Ja no només són 30 punts respecte a l'any passat, sinó que la mitjana dels darrers cinc anys era del 70%. I la situació anirà a més si no s'encadenen diversos episodis de pluja. Actualment, el cabal de sortida multiplica per 20 el d'entrada: 0,16 i 3,0 m3/s, respectivament.
 

L'església de Sant Romà de Sau, aquest dilluns. Foto: Emili Vilamala


També cal tenir en compte el fet que forma part d'un sistema conjunt amb dos embassaments aigües avall: Susqueda i el Pasteral. L'Agència Catalana de l'Aigua prioritza tenir el màxim nivell possible a Susqueda –a hores d'ara al 36%-, per garantir una bona qualitat del recurs hídric, que es capta al Pasteral i es transvasa cap a l'àrea metropolitana de Barcelona.


Tot i aquesta priorització, l'embassament de Susqueda també està a una situació molt complicada, amb 27 punts menys que fa un any. De fet, ha emergit l'antic pont de Querós per primera vegada des de la sequera extrema del 2008.

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació