ERC treu pit de no tenir «ningú» acusat de corrupció en ple judici a Borràs

Els republicans reivindiquen que des de la suspensió de la presidenta de Junts, Vergés garanteix la "funcionalitat" i preserva la "imatge" i prestigi" del Parlament

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, en roda de premsa aquest dilluns.
La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, en roda de premsa aquest dilluns. | Marc Puig (ERC)
20 de febrer del 2023
Actualitzat a les 14:04h
Ja fa mesos que ERC, desacomplexadament, s'ha desmarcat frontalment del cas que té amb la justícia Laura Borràs, processada per delictes vinculats a la corrupció. Aquest dilluns és un dia clau per les declaracions dels acusats en el cas de fraccionament a l'Institució de les Lletres Catalanes, i els republicans han preferit no fer valoracions sobre les declaracions que s'han fet. Ara bé, en ple judici a la presidenta de Junts, sí que ERC ha fet gala de ser un partit que practica la "tolerància zero" amb la corrupció. "A ERC no hi ha ningú acusat o amb indicis de vincles amb acusacions per corrupció", ha declarat la portaveu dels republicans, Marta Vilalta, en roda de premsa.

Aquest matí al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) han declarat dos dels acusats, Isaías Herrero i Andreu Pujol. La part central de la sessió, però, ha estat protagonitzada per Herrero, condemnat per narcotràfic en una causa prèvia i suposat beneficiari dels contractes adjudicats per Borràs. Ha reconegut els fets i ha explicat que es feien pressupostos "comparsa" per facilitar les adjudicacions, i que tot plegat es feia amb el coneixement de Borràs. Per la seva banda, la defensa de Borràs, ha intentat desacreditar Herrero pel seu passat com a addicte a les drogues.

Vilalta ha insistit que no entraran a valorar les declaracions dels testimonis que formin part de la causa judicial perquè veuen "poc útil" fer-ho, però sí que ha apostat per reivindicar que s'ha de defensar la "integritat dels servidors públics". Sigui com sigui, ha descartat fer futuribles fins que s'esclareixin tots els fets. "Hi ha una causa judicial en marxa, i no pertoca ara fer hipòtesis de futur", ha afegit la portaveu, que també ha desitjat que Borràs tingui un judici "just". 

Sobre la possibilitat de substituir la presidència del Parlament després de la suspensió de Borràs el mes d'estiu i ratificada el setembre, Vilalta ha criticat que va ser Junts qui va decidir "abandonar" la presidència del Parlament i no substituir-la durant aquest temps. En aquest sentit, ha reivindicat que ERC, a través de la vicepresidenta Alba Vergés, s'ha encarregat de garantir la funcionalitat i preservar "la imatge i el prestigi de la cambra". 

Crisi a l'ANC i reforma del codi penal

La presidenta suspesa del Parlament només compta amb el suport del seu partit, del Consell per la República i de l'ANC. Aquesta última entitat es troba a hores d'ara en hores baixes, després de la dimissió de 13 membres del secretariat nacional per com la presidenta, Dolors Feliu, ha encarat el debat de la llista cívica. Des d'ERC consideren que l'ANC ja no té la utilitat inicial, quan era una entitat "mobilitzadora, proactiva i capaç d'aglutinar grans majories". Vilalta també ha considerat que l'entitat ja no és empàtica com ho era quan la presidia Carme Forcadell. En aquest sentit, la portaveu d'ERC ha esperat que es recuperi aquella ANC dels inicis. "Sap molt de greu perquè el país necessita eines", ha afegit. 

Les relacions entre l'ANC i ERC estan separades des de fa temps. Com també de Junts i la CUP amb els republicans per les discrepàncies en l'estratègia del diàleg. L'últim dels episodis han estat les penes que es demanen pels dirigents d'ERC Josep Maria Jové i Lluís Salvadó, per haver organitzat el referèndum. ERC ja va criticar aquest episodi el divendres quan va passar, però aquest dilluns Vilalta ha demanat al PSOE què pensa fer davant les noves peticions. "Es posarà al costat dels jutges i avalarà la repressió i la impunitat judicial?", s'ha preguntat la portaveu dels republicans. En aquest sentit, Vilalta ha criticat que el president Pedro Sánchez està "acomplexat per la dreta més extrema".

Quart Cinturó 

Codi penal a banda, aquest dilluns Vilalta també ha aprofitat per contestar a les peticions dels comuns, que esperaven que el conseller de Territori, Juli Fernàndez, assisteixi a les mobilitzacions convocades contra el Quart Cinturó. La portaveu d'ERC ha sostingut que no li "consta" cap representació de dirigents dels republicans a les protestes, si bé ha assegurat que continuen estant en contra del projecte. Aquestes mobilitzacions es duran a terme a les portes de l'aprovació dels pressupostos, que s'impulsaran després que ERC hagi tancat un acord amb el PSC on es manifesta el compromís per tirar endavant aquesta infraestructura i també el Hard Rock i l'ampliació del Prat. "Treballarem per evidenciar que hi ha alternatives", ha afegit Vilalta.