Visita sorpresa de Biden a Ucraïna per reunir-se amb Zelenski

El president dels Estats Units viatja per primer cop al país des de l'inici de la guerra just en la setmana que es compleix un any de la invasió russa

Biden i Zelenski se saluden en la trobada que han mantingut a Kíiv
Biden i Zelenski se saluden en la trobada que han mantingut a Kíiv | Europa Press / agències
Nació
20 de febrer del 2023
Actualitzat el 15 de gener del 2024 a les 18:13h
Visita sorpresa de JoeBiden a Ucraïna. El president dels Estats Units ha viatjat aquest dilluns a Kíiv per reunir-se amb el seu homòleg ucraïnès, Volodímir Zelenski. El desplaçament de Biden a la capital ucraïnesa es produeix just en la mateixa setmana que es compleix un any de l'inici de la invasió russa del país i la consegüent guerra.

En un inici, el president nord-americà tenia prevista una visita de dos dies a Polònia, però no havia anunciat que visitaria Kíiv per motius de seguretat. Es tracta de la primera vegada que Biden visita Ucraïna des de l'inici de la guerra. Segons ha apuntat el president dels Estats Units en una piulada, la visita té l'objectiu de "reafirmar el ferm compromís" dels Estats Units amb Ucraïna.
 
"Quan Vladímir Putin va començar la invasió fa gairebé un any, creia que Ucraïna era dèbil i que Occident estava dividit", ha apuntat Biden tot assenyalant que el president rus estava equivocat, a la vegada que ha anunciat 500 milions d'euros més en ajuda al país. Al seu torn, Zelenski ha remarcat que la visita del president estatunidenc és una "mostra molt important de suport" a tots els ucraïnesos.

En aquests moments, Kíiv es troba sota un estricte dispositiu de seguretat amb motiu de la visita. Fins avui, els Estats Units han enviat suport militar i financer a Ucraïna per un valor de més de 30.000 milions de dòlars i han pressionat els seus socis de l'OTANperquè intensifiquin l'enviament d'armament, incloent-hi els tan anhelats Leopard 2, els tancs més mortífers del món.