Els comuns acusen Trias de posar-se de perfil en el cas Borràs: «Parli clar»

Joan Mena pregunta a Junts "fins quan" mantindrà com a presidenta a una persona "acusada de presumpta corrupció"

El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, aquest dilluns en roda de premsa.
El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, aquest dilluns en roda de premsa. | En Comú Podem
20 de febrer del 2023
Actualitzat a les 12:08h
Mentre avança el judici contra Laura Borràs, en el qual dia a dia van apareixent noves informacions, són diverses les veus que demanen a les cares visibles de Junts un posicionament clar sobre quin és el relat que compren. Aquest dilluns, en paral·lel a una sessió al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya on declaren diversos acusats, el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha criticat que dins les files dels juntaires hi hagi diverses veus que s'han posat "de perfil", com l'alcaldable a Barcelona, Xavier Trias, que defuig d'opinar sobre el cas Borràs. "Demanem que parli clar i volem saber si està d'acord amb el relat oficial de Junts que defensa que és persecució política o si pensa que és un cas de corrupció", ha sentenciat Mena. 

Aquest dilluns és una jornada clau al TSJC, perquè dos dels acusats pels contractes fraccionats a la Institució de les Lletres Catalanes han declarat al matí. Un d'ells, Isaías Herrero, ha reconegut el fraccionament i ha assegurat que Borràs ho sabia. En el marc d'aquestes declaracions, els comuns han volgut reiterar que aquest no és un cas de "persecució política" com ha intentat fer veure "la senyora Borràs i la seva gent", sinó un cas de presumpta corrupció. "Fins quan Junts mantindrà com a presidenta del seu partit a una persona acusada de presumpta corrupció?", s'ha demanat Mena. 

El relat de Junts continua sent que el cas que afecta Borràs és de persecució contra l'independentisme. El dia que va començar el judici, només aquest partit va assistir a la manifestació de suport, i també l'ANC i el Consell per la República. No hi van assistir ERC, ni la CUP, ni Òmnium. Tampoc hi va assistir, però, Trias. L'alcaldable de Junts, que ja s'havia desmarcat també de la manifestació contra la cimera hispanofrancesa, considera que la seva feina no és assistir a aquestes mobilitzacions, sinó preparar la campanya per recuperar l'alcaldia a Barcelona. 

En canvi, a la mobilització sí que hi van assistir dirigents de la primera fila política de Junts, començant pel secretari general, Jordi Turull. El relat oficial del partit és que esperen una sentència absolutòria, i carreguen contra la decisió de la resta d'independentistes de no fer costat a Borràs, a qui de fet van suspendre com a presidenta del Parlament per aquest processament obert per delictes vinculats amb la corrupció.

Mobilitzacions contra els macroprojectes

Més enllà del cas Borràs, els comuns han anunciat que assistiran a les mobilitzacions convocades pel 26 de febrer a Sabadell i el 4 de març a Barcelona contra els macroprojectes de l'ampliació del Prat, el Hard Rock i el Quart Cinturó. Mena ha esperat que el conseller de Territori, Juli Fernández, s'hi sumi. "M'agradaria comptar amb Juli Fernández a la manifestació de Sabadell i compartir una estona per explicar-li perquè no necessitem aquest macroprojecte [Quart Cinturó]".

El portaveu de Catalunya en Comú ha insistit que malgrat l'acord pressupostari entre el PSC i el Govern d'ERC que inclou el compromís de tirar endavant aquests macroprojectes, els comptes no inclouen partides pressupostàries per dur-los a terme: "Això és gràcies a En Comú Podem en les negociacions pressupostàries", ha afegit. Des dels comuns esperen que aquestes manifestacions serveixin per demostrar que la "voluntat majoritària" és contrària als macroprojectes, i ha afegit que aturar-los depèn de la "voluntat exclusiva" del Govern d'ERC