Sánchez sortiria reforçat i continuaria sumant amb Podem, segons el CIS

El baròmetre de febrer apunta que tant el PSOE com el PP millorarien perspectives, però sense possibilitat d'una majoria alternativa de dretes

Pedro Sánchez, escoltant Alberto Núñez Feijóo al Senat.
Pedro Sánchez, escoltant Alberto Núñez Feijóo al Senat. | Europa Press
17 de febrer del 2023
Actualitzat a la 13:01h
Pedro Sánchez es manté en primer lloc i s'imposaria davant Alberto Núñez Feijóo si les eleccions es fessin ara. Així ho indica el baròmetre de febrer del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), fet públic aquest divendres, segons el qual el PSOE sumaria un 32% dels vots, situant-se dos punts per davant del PP. L'actual govern de la Moncloa, a més, sortiria reforçat i faria inviable cap majoria alternativa.

D'aquesta manera, els socialistes sumarien quatre punts més dels obtinguts el 2019 i, malgrat que els populars creixerien molt més (fins a nou punts), ho farien a costa de les davallades de Vox i Cs. En concret, l'extrema dreta perdria un terç dels suports i retrocediria del 15% a un 10%, mentre que la formació d'Inés Arrimadas cauria del 7% a un 2%, dificultant la seva presència al Congrés. Al seu torn, Podem repetiria el 13% dels anteriors comicis, malgrat que el baròmetre de gener apuntava a que podria pujar una mica.

Pel que fa a les formacions independentistes, el CIS pronostica que perdrien bona part dels vots. En el cas d'ERC, recularia del 3,6% a un 2%, a nivell estatal, i Junts i la CUP aconseguirien la meitat dels suports del 2019, amb 1,1% i 0,5%, respectivament. Tot i això, el nombre d'entrevistes fetes a Catalunya és limitada, cosa que pot donar lloc a biaixos rellevants. En concret, el treball de camp del baròmetre va tenir lloc entre l'1 i l'11 de febrer, amb 3.935 enquestes.

En relació a les preguntes sobre els líders, Sánchez és el preferit com a president espanyol, esmentat per un 22,5% dels enquestats, per davant de Feijóo (17%) i, encara més, de Yolanda Díaz (9,5%) i Santiago Abascal (4%), mentre que Isabel Díaz Ayuso també treu el cap (2%). Malgrat tot, a l'hora de posar notes, Díaz se situa al capdavant, amb un 4,9, i els líders de PSOE i PP empaten a un 4,3. Íñigo Errejón obté un 4 i tanquen la classificació Arrimadas (3,4) i Abascal (2,7).