L'inèdit mètode de llançament de nanosatèl·lits a l'espai que s'estrenarà a l'aeroport de Sabadell

L'empresa Celestia Aerospace s'instal·la a la infraestructura vallesana amb la previsió de posar-se en marxa el 2026

S'espera que comenci a funcionar el 2026
S'espera que comenci a funcionar el 2026 | Juanma Peláez
16 de febrer del 2023
Actualitzat a les 15:30h
L'aeroport de Sabadell acollirà el quarter general de la companyia de fabricació i llançament de nanosatèl·lits Celestia Aerospace, que presentarà un projecte pioner: el llançament d'aquests aparells des d'avions i no des de coets. La iniciativa, que persegueix beneficiar-se d'un enlairament vertical, és inèdita a Europa i s'espera que sigui una realitat el 2026.
 
La CEO de la companyia, Glòria Garcia-Cuadrado, ha explicat que a la infraestructura vallesana hi haurà la seu de la firma, que farà un servei nou en el qual hi ha tres fases: desenvolupament, llançament -a l'aeroport de Lleida-Alguaire- i la gestió en òrbita. “L'òrbita baixa deixarà de ser de les grans corporacions espacials”, ha celebrat, alhora que ha previst que el 2026 es puguin llançar 2.400 nanosatèl·lits. Tanmateix, ha subratllat que la voluntat "és sortir a l'espai amb una altra mentalitat". Per això, es durà a terme "la reducció d'elements contaminants", així com, "tecnologies d'observació de la terra i nous mètodes de fabricació en òrbita", entre d'altres.

L'alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha resumit l'anunci amb un lema: “De Sabadell a l'espai”. I ha recordat que fa una mica més d'un any, es feia la posada de llarg de l'impuls del hub aeronàutic. Precisament, sobre aquestes “sinergies” ha posat l'accent, perquè “quan trobes amics de tots els àmbits i la màgia passa”, en al·lusió al Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) qui finançarà la construcció perquè es pot donar la benvinguda aquest tipus de projectes.
 

La responsable de la companyia Celestia Aerospace Foto: Juanma Peláez


El CZFB ha adquirit una parcel·la, prèvia compra a l'Ajuntament de Sabadell, d'uns 10.000 metres quadrats amb una edificació de 6.700 metres quadrats, on s'aixecarà l'edifici. S'espera que doni feina a una quarantena de científics i enginyers, tècnics i pilots, amb un pla que preveu la contractació de fins a 350 persones, amb una prioritat per als joves. Celestia Aerospace hi destinarà 100 milions d'euros.
 

Facturació de 9.000 milions d'euros

El sector aeroespacial, segons l'Associació Espanyola d'Empreses Tecnològiques de Defensa Aeronàutica, Seguretat i Espai (TEDAE), va facturar 9.000 milions d'euros el 2021 i més de 1.700 milions a l'R+D+I. Dona feina de forma directa a més de 38.000 persones amb un salari un 80% superior a la mitjana nacional.