El Govern topa amb Cambra i Ajuntament per la direcció de Fira 2000

La designació de David Poudevida per part de la Generalitat -que té el 52% de la participació- irrita les altres institucions, que critiquen l'executiu per "manca de consens"

Obres al recinte de Fira de Barcelona a Gran Via.
Obres al recinte de Fira de Barcelona a Gran Via. | ACN
15 de febrer del 2023
Actualitzat a les 20:11h
La designació d'un nou director general de Fira 2000, la societat patrimonial que gestiona l'ampliació dels espais de Fira de Barcelona, ha desfermat la polèmica. El consell d'administració ha designat per majoria David Poudevida, a proposta del Govern, i amb el rebuig de la Cambra de Barcelona i els ajuntaments de Barcelona i l'Hospitalet. La imposició per part de l'executiu del seu candidat ha estat criticada per "manca de consens". La situació no es pot ¨desvincular del clima preelectoral que viu la política catalana, amb les municipals a l'horitzó proper del mes de maig.

Des de la Cambra de Comerç, que presideix Mònica Roca, s'ha assegurat a Nació que "s'ha votat en contra d'aquest nom no perquè rebutgem el seu perfil, sinó perquè hagués estat molt millor que la direcció general hagués estat fruit del consens, com es va fer a l'hora d'elegir president de la Fira". La Cambra celebrarà també eleccions. En aquest cas, per renovar el seu ple el setembre vinent, com la resta de cambres catalanes. 

Per la seva banda, fonts del departament d'Economia i Finances de la Generalitat expliquen que "es tracta d'un relleu normal. La direcció general és un càrrec de confiança i el normal és que quan arribi un nou equip a un departament, els càrrecs de confiança es canvien". Des del departament se subratlla que el canvi no s'ha fet de manera apressada i que el nom de Poudevida es va proposar amb anterioritat a la resta d'institucions.

David Poudevida és llicenciat en Administració i Direcció d’Empreses per la UB i Executive MBA per l'IESE. Va ser durant catorze anys director de comunicació i màrqueting dels supermercats Bonpreu. Entre 2019 i 2022 va exercir com a delegat del Govern a l'Argentina, des d'on va ser cessat per l'aleshores consellera d'Exteriors Victòria Alsina. Substitueix Joaquim Ferrer, exalcalde de Vilassar de Mar i vicepresident de la Diputació de Barcelona per CiU, així com exalt càrrec al departament d'Economia en governs de Convergència.
 

Entre el consens i el càrrec de confiança

La cúpula de Fira de Barcelona és fruit del consens entre institucions. Tradicionalment, és la Cambra qui proposa un nom per presidir-la i busca el consens de la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona i el de l'Hospitalet, el que ha fet habitual que els processos de designació s'allarguin. En el cas de l'actual, l'empresari Pau Relat, va ser després d'un bloqueig que va coincidir -i no per casualitat- amb el procés. 

El cas de Fira 2000 és una mica diferent. Es tracta d'una societat participada amb un consell d'administració on hi tenen representació totes les institucions que hi aporten finançament. La participació de cada una és la següent: la Generalitat té el 52,42%; la Diputació, el 7,44%, l'Ajuntament de Barcelona, el 24.05%; el de l'Hospitalet, el 7,44%; el 7,44% també l'Àrea Metropolitana de Barcelona; i la Cambra de Comerç, l'1,21%. 

Històricament, a diferència de la Fira de Barcelona, a Fira 2000 el Govern, que sempre ha estat el principal finançador (tot i que no sempre amb majoria absoluta al consell), ha designat el seu candidat. Així va ser quan el Govern Pujol va nomenar l'exconseller Josep Maria Cullell per presidir-la el 2003. O, sense anar més lluny, quan Joaquim Ferrer va ser nomenat.