Colau reclama per carta a Aragonès que la Generalitat prioritzi «climatitzar» les escoles

ERC respon que ja hi ha plans en marxa, sobre la calefacció als centres educatius, i retreu al govern municipal no haver-se acollir als fons Next Generation per fer-hi accions similars

Ada Colau i Pere Aragonès, en imatge d'arxiu
Ada Colau i Pere Aragonès, en imatge d'arxiu | Adrià Costa
15 de febrer del 2023
Actualitzat el 16 de febrer a les 12:57h
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha enviat una carta al president de la Generalitat, Pere Aragonès, perquè el Govern es posi les piles amb la climatització dels centres educatius. La missiva reclama directament al cap de l'executiu català que la Generalitat "prioritzi l'adaptació i climatització de les escoles" a través del confinançament d'aquestes operacions, que l'Ajuntament considera que està exercint "amb escreix". En aquest sentit, menciona la inversió municipal de "més de 300 milions d'euros" en el manteniment dels centres des del 2015. Per contra, el missatge fa constar que l'adaptació dels col·legis a l'emergència climàtica "va molt més enllà" del mateniment habitual. 

Colau reivindica que ens trobem davant un "repte majúscul" que requereix "un salt d'escala". Això necessita la implicació d'un Govern català que té més recursos que l'Ajuntament i que pot optar a fons europeus, insisteix l'alcaldessa. Això podria ajudar a pal·liar una realitat que la líder de Barcelona en Comú assegura haver captat en les darreres visites a escoles bressol, centres de primària i instituts. "He pogut constatar una preocupació creixent entre el professorat per la climatització de les aules. La situació d'emergència climàtica que vivim comporta fortes onades de calor a l'estiu i episodis de fred intens a l'hivern", exposa l'alcaldessa en el seu escrit a Aragonès.

A la carta, la màxima representant política del consistori barceloní també exposa que la climatització ja és una realitat en gairebé la totalitat dels equipaments públics arreu del país. "Hauria de ser així en els centres educatius", apunta. Si res no canvia i no s'adeqüen les instal·lacions, la situació s'agreujarà. "Tot fa preveure que els propers cursos pot ser pitjor si no hi posem remei", remata Ada Colau.

La resposta d'Esquerra Republicana ha arribat poques hores després que es fes pública la petició de l'alcaldessa. També a través d'una carta, el líder del grup republicà a Barcelona, Ernest Maragall, ha reivindicat que el Govern ja va anunciar una inversió de 15 milions d'euros a través dels fons europeus per a l'aïllament i calefacció dels centres educatius de Barcelona. En aquest sentit, Maragall gira la truita i censura l'Ajuntament no s'acollís "als Fons Next Generation per a la rehabilitació d'escoles"

Igualment, ERC punxa el consistori perquè acceleri la instal·lació de plaques solars als centres de la ciutat. "Només 32 de les 341 escoles de Barcelona en disposen. Això permetria un canvi de model energètic a tota la ciutat", lamenta el líder republicà.