David Abadías, nou bisbe auxiliar de Barcelona

La diòcesi de Girona continua sent la gran incògnita a cobrir a l'episcopat català un any després de la mort de Francesc Pardo

David Abadías, nou bisbe auxiliar de Barcelona.
David Abadías, nou bisbe auxiliar de Barcelona. | Arquebisbat de Barcelona
14 de febrer del 2023
Actualitzat a les 12:14h
L'arquebisbat de Barcelona té un nou bisbe auxiliar. Es tracta de David Abadías, llicenciat en Teologia i doctor en Història de l'Església per la Pontifícia Universitat Gregoriana de Roma. Especialitzat en la història del catolicisme en l'etapa medieval, en aquests moments ocupava el deganat de la Facultat Antoni Gaudí d'Història, Arqueologia i Arts Cristianes. El nomenament, fet per la Santa Seu, ha estat comunicat aquest migdia pel cardenal arquebisbe de Barcelona, Juan José Omella.

L'arxidiòcesi té ja dos bisbes auxiliars, Sergi Gordo i Javier Vilanova, però es preveia l'arribada d'un tercer des de la mort d'Antoni Vadell fa ara tot just un any. El nou equip d'auxiliars acompanyarà el cardenal Omella en l'etapa final del seu mandat, ja que va complir els 75 anys el 2021, quan va presentar la seva renúncia al Papa com estableix el dret canònic. Al ser un cardenal en exercici, l'habitual és que Roma mantingui els cardenals en el seu lloc durant dos o tres anys més. En el cas d'Omella, serà així perquè presideix la Conferència Episcopal Espanyola, on el seu mandat conclou el 2024.

Dels territoris de parla catalana restava vacant el bisbat de Menorca. que també té nou titular, Gerard Vilallonga. En aquest cas, substitueix Francesc Conesa, que va ser designat el gener del 2022 per succeir Xavier Novell a la diòcesi de Solsona, després de l'escàndol que va suposar la renúncia d'aquest al conèixer-se la seva relació amb la psicòloga Sílvia Caballol, amb qui posteriorment tindria dues bessones.  
 

I Girona?  

De les diòcesis catalanes resta per cobrir el bisbat de Girona, vacant des de la mort de Francesc Pardo, mort el 2022. S'ha especulat en els darreres mesos sobre diversos candidats a ocupar aquest bàcul, però el cert és que la seva provisió continua sent un interrogant. El moment de la designació de nou auxiliar a Barcelona semblava propici per anunciar el nou bisbe gironí, però aquest nomenament haurà d'esperar.