Fins a 50 personalitats internacionals es mostren a favor que Barcelona suspengui relacions amb Israel

Entre els signants hi ha quatre Premis Nobels: Annie Ernaux, George P. Smith, Jody Williams i Maired Maguire; també figures com Peter Gabriel, Viggo Mortensen, Susan Sarandon i Mark Ruffalo

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en imatge d'arxiu
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en imatge d'arxiu | Europa Press
Nació
14 de febrer del 2023
Actualitzat a les 9:38h
Cinquanta personalitats de tot el planeta mostren el seu suport a la suspensió de relacions entre Israel i Barcelona, anunciada fa una setmana per l'alcaldessa Ada Colau. Tots ells han signat una carta. Entre els membres que es mostren a favor del moviment que ha fet l'Ajuntament de Barcelona hi figuren quatre Premis Nobel (Annie Ernaux, George P. Smith, Jody Williams i Maired Maguire), a més de celebritats de la música, el cinema o altres especialitats. Segons ha avançat RAC1, els signants fan memòria a l'hora de recordar que van ser els ajuntaments de diverses ciutats del món els primers a tallar vincles amb l'apartheid a Sud-àfrica.

Mark Ruffalo, Viggo Mortensen, Susan Sarandon, Peter Gabriel, Angela Davis, Naomi Klein, Brian Eno o Alia Shawkat són algunes de les figures que han signat la carta, on assenyalen Israel com a "estat apartheid", emparant-se en molts informes de les principals organitzacions de drets humans. 

Aquest és el text de la carta:


Saludem l’alcaldessa de Barcelona, ​​​​Ada Colau, per la seva valenta decisió de suspendre els llaços institucionals amb Israel, inclòs l’acord d’agermanament amb Tel-Aviv, fins que els palestins puguin viure en llibertat, sense ocupació militar i apartheid. Això ens recorda els valents ajuntaments que van ser pioners en tallar vincles amb l’apartheid a Sud-àfrica en el passat. Després dels informes de les principals organitzacions palestines, sud-africanes, israelianes i internacionals de drets humans que designen Israel com a estat d’apartheid i demanen mesures efectives per acabar amb la complicitat internacional de què gaudeix, la decisió de Barcelona hauria d’inspirar les institucions arreu del món a posar fi a la seva pròpia implicació en la supervivència dels règims d’opressió.

L’apartheid, al cap i a la fi, és un crim contra la humanitat. Nosaltres, els sotasignats, ens oposem al racisme en totes les seves formes i defensem els principis de justícia i drets humans d’una manera holística que inclogui els palestins. Ens indigna moralment que els governs poderosos reaccionin a les greus violacions dels drets dels palestins per part Israel segons el dret internacional amb gestos buits i expressions de “preocupació”, alhora que armen, financen i protegeixen de la responsabilitat el sistema d’injustícia d’Israel durant dècades i continuen fent com si res.

Amb l’actual govern israelià, el més ultradretà, racista, masclista i homòfob de la història del país, cal pressionar més que mai per acabar amb la seva impunitat i obligar-lo a respectar els drets dels palestins segons el dret internacional. Encomiem tots els que han fet possible aquesta decisió, especialment els defensors dels drets humans que han treballat incansablement i desinteressadament per aconseguir-la. Tots ens doneu l’esperança que la justícia, la llibertat, la igualtat i la dignitat per a tothom puguin prevaler.

Palestina agraeix a Colau la seva decissió

Palestina va respondre diumenge a la decisió d'Ada Colau de congelar relacions amb Israel amb imatges d'agraïment. Diversos cartelles de gratitud cap a Barcelona han aparegut després de l'anunci de l'alcaldessa catalana a Ramallah, capital administrativa del territori palestí. "Des de Palestina, gràcies Barcelona", es pot llegir en un dels cartells en què apareix una imatge a sobre de la Sagrada Família. "Et saludem, Barcelona", es pot llegir en un d'altre.
Arxivat a