Què sabem i què no dels objectes no identificats abatuts pels Estats Units?

La Casa Blanca ha canviat de discurs en múltiples ocasions i encara no ha concretat una versió definitiva

Imatge il·lustrativa d'un objecte volador no identificat
Imatge il·lustrativa d'un objecte volador no identificat | Unsplash / Gianluca Carenza
14 de febrer del 2023
Actualitzat a les 21:30h
Les teories i conspiracions sobre possibilitats de vida més enllà del planeta Terra han tornat arran d'uns objectes no identificats que els Estats Units han abatut durant els últims tres dies. Tres objectes sobre els quals el Pentàgon no descartaba res en un primer moment, tampoc que tinguin origen extraterrestre. Si bé, més endavant ho van atribuïr a un programa militar xinès de globus espia, que després també van desmentir. A hores d'ara, què en sabem i què no d'aquests misteriosos objectes?
 

Què ha passat?

Els Estats Units van abatre aquest divendres un objecte volador no identificat, conegut habitualment com a ovni, al cel d'Alaska. Les característiques d'aquest element sorprenien les forces militars del país: no tenien cap mecanisme de propulsió o de control. Només 24 hores després, un altre objecte sense cap identificació va ser abatut pels Estats Units, però aquest cop a Yukon, Canadà. Ja aquest diumenge, un avió nord-americà va fer caure un tercer objecte que sobrevolava el llac Huron, just a la frontera entre els Estats Units i el seu veí del nord.

La forma dels objectes abatuts també és un misteri més al serial. El primer element tenia la mida d'un cotxe, el segon era de forma cilíndrica i el tercer era semblant a un octàgon. El que sí que ha descartat el Pentàgon és que siguin nous globus espia de la Xina, com el que va ser abatut només uns dies abans. "Si parlem d'objectes i no de globus és per alguna raó", assegurava en roda de premsa Glen D. VanHerck, encarregat del comandament nord de la Força Aèria dels Estats Units.
 

Què diu els Estats Units?

El Pentàgon manté el secretisme. Més enllà dels detalls de la mida i la forma, el màxim òrgan de seguretat dels Estats Units no tanca cap porta a qualsevol escenari sobre l'origen dels objectes voladors no identificats. "No he descartat res en cap moment; deixaré que la comunitat d'intel·ligència i contraintel·ligència ho esbrinin", ha sentenciat VanHerck, a la vegada que ha assegurat que treballen per "avaluar" totes les amenaces conegudes o desconegudes que sobrevolen el cel dels Estats Units.

La setmana passada, però, el responsable del Consell de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, John Kirby, ha vinculat l'enderrocament a l'existència d'un programa militar xinès de globus espia. El mateix Kirby ha explicat en roda de premsa que no pot "donar gaires detalls en públic" sobre aquests últims incidents, però ha assegurat que una millora recent als sistemes de radar estatunidencs seria el motiu de l'increment de deteccions d'aquests globus.

Si bé, aquest dimarts, la Casa Blanca ha aclarit que no hi ha "cap indici" que apunti que els tres objectes voladors abatuts el cap de setmana passat als Estats Units i el Canadà tinguessin origen xinès o estiguessin destinats a obtindre informació d'Intel·ligència.

La Xina també diu haver abatut objectes

A la confusió creada als Estats Units, s'hi ha sumat la Xina. Les autoritats d'una ciutat a l'est del país asiàtic van informar aquest diumenge sobre la detecció d'"objectes desconeguts" en el seu espai aeri i del seu posterior abatiment. Si bé les autoritats xineses no han donat més detalles sobre la mida i forma d'aquests aparells que permeti establir alguna similitud amb els que han sobrevolat els Estats Units i el Canadà.