Els tentacles de l'espionatge d'Estat també van arribar al ​País Valencià

Un policia de la zona de Barcelona, amb la identitat falsa de Ramón Martínez Hernández, es va introduir durant dos anys en l'activisme veïnal de València, segons "La Directa"

Un operatiu de la policia espanyola
Un operatiu de la policia espanyola | Juanma Peláez
Nació
13 de febrer del 2023
Actualitzat a les 10:11h
La trama d'espionatge policial de l'Estat no va començar a Catalunya el juny del 2020 amb els agents Marc i Daniel Hernàndez Pons. Ho va fer al País Valencià tres mesos abans, al març, amb el membre del Cos Nacional de Policia espanyol (CNP) R. M. F.. Amb la revelació d'aquest nou cas d'infiltració de l'Estat per part de La Directa ha quedat demostrat el vincle entre tots tres agents i també l'existència d'una operació coordinada per espiar l'activisme d'esquerres i anticapitalista dels Països Catalans. Tot plegat, amb el lideratge del comissari general d’informació Eugenio Pereiro Blanco i sota una estructura jeràrquica encapçalada pel ministre de l’Interior Fernando Grande-Marlaska.

 

Proactivitat i compromís, eixos de l'estratègia

L'agent infiltrat que s'ha donat a conèixer aquest dilluns feia servir la identitat falsa de Ramón Martínez Hernández i era originari de l'àrea de Barcelona, tot i que ell es va presentar, durant els dos anys que es va introduir en el moviment veïnal de València, com a criat en un barri humil de l'Hospitalet de Llobregat. Deia que ajudava el seu pare a fer de paleta per contribuir a casa. La major part del temps que va ser a València va residir en un pis del barri de Benimaclet. Com a carta de presentació, també va "vendre" que a Barcelona va tenir activitat política a l'Esquerra de l'Eixample durant el procés independentista. També va assegurar que tenia voluntat d'"ocupar la primera línia de lluita". Va finalitzar el curs d'accés a la universitat per a majors de 25 anys i es va matricular en el grau de Treball Social a la Universitat de València (UV) amb una identitat falsa proporcionada per la policia espanyola.

El seu caràcter, segons han detallat les persones que hi van interactuar, era "tímid, simpàtic i amable". Tots aquests trets van fer que no li costés crear vincles de confiança. "Era molt respectuós, gens invasiu. Si algú necessitava alguna cosa, sempre hi estava”. Tal com han detallat les persones que formen part dels moviments en què es va infiltrar, a aquest agent del CNP no solia participar ni compartir la seva opinió en les assemblees en què participava ni tampoc en cap dels vuit grups de Telegram en els quals va entrar. Tampoc manifestava les seves idees a la gent del seu nucli més proper, tot i que en alguna ocasió es va definir obertament com a "antifeixista". Amb tot, la proactivitat i el compromís va ser el que va definir la seva estratègia. Es va implicar en totes les entitats en què es va infiltrar fins a tal punt que va liderar mobilitzacions, activitats i accions de sabotatge. La seva mimetització també es va traslladar en el contacte emocional amb algunes de les activistes i persones en situació de vulnerabilitat que acompanyava.
 

Com s'integra en els moviments veïnals?

Concretament, R. M. F. pren part dels moviments populars i antifeixistes de València Cuidem Benimaclet, primer, i el centre social ocupat anarquista l’Horta, després. Més tard, també va formar part de Grama i d'un grup de muay thai. Aterra a la capital del País Valencià quan està a punt de fer 28 anys, i tot just un any després de jurar el càrrec de funcionari al cos. Amb l'esclat de la pandèmia de la Covid-19 es va aturar tot, també el pla d'infiltració. Però, a través del grup de Telegram de les entitats en què s’havia introduït, va continuar al dia dels debats i accions que van sorgir durant el confinament. I no només això, l'agent infiltrat va aconseguir tenir accés a totes les actes d'una de les entitats i còpia de totes les claus i accés al màxim òrgan de decisió d'una altra.
 

Es trenca el seu relat

La publicació de la infiltració de Marc Hernàndez Pons el juny de 2022 a casa nostra, va fer emergir les primeres sospites en l’entorn de Ramón Martínez. La seva manera d'actuar amb la del policia destapat s'assemblava massa: no tenien gaire informació sobre el seu passat, havia fet una vertiginosa militància a molts col·lectius en poc de temps i, en el seu cas, el fet que decidís marxar de València de forma tan sobtada, va fer dubtar de la veracitat de la seva història. Aleshores, La Directa va començar a investigar i, a poc a poc, la seva identitat falsa es va fer trossos.

Després de l'estiu de 2021, l'agent del CNP va informar que tornava a Barcelona. Va advertir els seus contactes que no volia mantenir cap relació amb ningú perquè "no li agradaven les relacions a distància". No obstant això, fins al desembre del 2022 va mantenir activa la línia telefònica que feia servir com a infiltrat i va tenir accés a tota la informació dels grups en què estava. No ha estat fins a aquest dilluns que ha estat expulsat de tots ells. Una vegada conegut el cas, aquesta és la resposta dels moviments veïnals: “Si hi ha hagut un infiltrat, és que estem fent les coses bé. No ens arrepleguem. Al revés, hem de continuar militant, amb cura i autoprotecció i revisant les nostres pràctiques”, ha assegurat, amb determinació, una militant del centre social l’Horta en declaracions a aquest mitjà.