Ada Colau situa Jordi Martí i Janet Sanz al capdavant de la llista per reivindicar l'obra de govern

L'alcaldessa i líder de Barcelona en Comú també incorpora com a número 4 d'una candidatura continuista a Guille López Ginés, impulsor de l'entitat que vol reduir la presència del cotxe de l'Eixample

Ada Colau, aquest dissabte, en la presentació de la seva llista per a les eleccions del maig
Ada Colau, aquest dissabte, en la presentació de la seva llista per a les eleccions del maig | Barcelona en Comú
11 de febrer del 2023
Actualitzat a les 16:57h
Ada Colau ja ha decidit qui vol que l'acompanyi al capdavant de la candidatura de Barcelona en Comú a les eleccions municipals. Els tinents d'alcaldia Jordi Martí i Janet Sanz ocuparan la segona i tercera posició de la llista electoral liderada per l'alcaldessa, que ha optat per confeccionar un equip continuista que reivindiqui l'obra de govern. També repetiran en posicions preeminents la regidora Gemma Tarafa -número 5 de la llista-, així com els també integrants del govern municipal Lucía Martín (7), Marc Serra (8), Pau González (10) i Jordi Rabassa (11).

Entre les incorporacions que suma Colau hi ha la diputada al Parlament Jess González (6), que integra el grup d'En Comú Podem a la cambra catalana. Carolina Recio, fins ara cap de gabinet de la regidoria de Salut, ocuparà la posició número 9 de la proposta electoral dels comuns.

El principal fitxatge extern dels comuns -en el número 4, com ha avançat Nació- és Guille López Ginés, un dels impulsors i també portaveu de la plataforma veïnal que defensa expulsar el cotxe de l'Eixample. L'activista, una de les cares conegudes de l'entitat l'Eixample Respira, compartirà protagonisme en la llista amb noms propis de l'actual govern municipal. L'aposta de Colau integra les cares conegudes de l'executiu municipal -amb una clara intenció de reivindicar la feina feta en els dos darrers mandats- i l'aportació d'activistes del teixit associatiu.

Guille López és, doncs, la novetat més rellevant. Nascut a Sant Boi de Llobregat, és graduat tècnic en Enginyeria Multimèdia per la Universitat Ramon Llull, i ha treballat en programació i noves tecnologies en empreses del sector amb seu Barcelona, Londres, Nova York i San Francisco. Com a portaveu d'Eixample Respira, ha reivindicat accions per a la millora de la qualitat de l'aire, la reducció del soroll i l'erradicació de la presència de cotxe i motos a l'Eixample. L'activista també ha impulsat Revolta Escolar, iniciativa per a la pacificació dels entorns escolars de la capital catalana. 

Colau ha detallat al plenari de Barcelona en Comú 20 noms de candidates a les eleccions municipals. La proposta de Colau, elaborada després de nombrosos contactes amb activistes -d'acord amb el funcionament intern del partit-, haurà de ser ratificada per les bases en les pròximes setmanes. En qualsevol cas, la fotografia d'aquest dissabte sintetitza l'aposta de la cap de cartell dels comuns. Com havia avançat Nació, la candidatura és una aposta continuista, on s'hi integren en llocs preeminents bona part dels actuals regidors -amb l'excepció confirmada de Eloi Badia i Laura Pérez-, per projectar l'obra de govern. "El missatge és l'Ada", recorden veus de la sala de màquines de la formació.
 

Colau polaritza amb Trias i vol 15 regidors


Entre crits de "guanyarem, guanyarem", Colau ha presentat a l’auditori ONCE els 20 primers candidats de la llista electoral, que ha definit com un equip de "continuïtat", que recull l’"experiència" necessària per "consolidar un canvi de model a Barcelona". La líder dels comuns, que ha reivindicat l’obra de govern d’aquest mandat, ha exposat que la formació s’ha "esforçat" per confeccionar una proposta que "representi tots els districtes" i la "diversitat" de la ciutat. Entre els noms presentats aquests dissabte hi figuren tres activistes nascuts fora d’Europa, ha recalcat Colau. "És una llista excepcional", ha reblat.

L'alcaldessa ha posat èmfasi especial en el valor que té la continuïtat a la llista de Jordi Martí, Janet Sanz i Gemma Tarafa, del seu estricte nucli de confiança. Del tinent d’alcalde -i abans gerent municipal i líder del PSC a l'Ajuntament- n’ha destacat la capacitat negociadora per aprovar diversos pressupostos i la seva gestió econòmica. De Janet Sanz n’ha valorat la "valentia" per dur a terme la "transformació urbana" de Barcelona, amb crítica afegida a Jaume Collboni. "Mentre altres abandonen responsabilitats, ella treballa per aprovar el pla d’usos de l’Eixample que defensa els veïns i veïnes", ha comentat Colau de la també tinent d’alcalde. I de Gemma Tarafa n’ha valorat la gestió de la pandèmia en un context social molt advers. La candidata dels comuns també ha volgut tenir un reconeixement per a Laura Pérez i Eloi Badia, regidors que han declinat ser a la llista de les municipals.

Més enllà de desgranar la part capdavantera de la candidatura, Colau ha dedicat el seu discurs davant el plenari de Barcelona en Comú per polaritzar amb Xavier Trias, una confrontació de models que marcarà la campanya de la capital catalana. "Quan el senyor Trias diu que vol desmuntar la Barcelona que hem construït, ha de dir quin és el seu model. Tornarà a obrir els milers de pisos turístics il·legals? Vol tornar a la contaminació i desmuntar el tramvia? Desmuntarà el dentista o psicòleg municipal?", s'ha preguntat Colau davant els quadres del partit. "Trias ha de respondre si té un model alternatiu o es tracta de tornar al segle passat, a una ciutat en mans de l'especulació i el turisme massificat", ha raonat l'alcaldessa.

La cap de cartell de Barcelona s'ha fixat l'objectiu d'assolir la xifra de 15 regidors per guanyar les eleccions i obtenir un tercer mandat. En els comicis del 2019 va aconseguir 10 regidors i va ser la segona candidata més votada, per darrere d'Ernest Maragall (ERC). "Estic més convençuda que mai que podem guanyar les eleccions", ha sentenciat Colau, que ha recalcat que "avui la transformació de Barcelona es pot tocar". La candidata ha estat acomiada amb crits d'"alcaldessa, alcaldessa".
 

Llista electoral de Barcelona en Comú by naciodigital on Scribd