El seguici minvant de Laura Borràs

Al costat de Borràs no hi apareix Trias ni Òmnium, tampoc ERC i la CUP; el judici determinarà si la presidenta de Junts també perd l'ascendent al partit

10 de febrer del 2023
Actualitzat el 01 de març a les 10:36h
1200_1676010018Base_La_brixola
1200_1676010018Base_La_brixola

Rep el butlletí cada matí al teu correu

El focus informatiu d'aquest divendres serà al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), on comença el judici a Laura Borràs per la causa vinculada a la presumpta fragmentació de contractes a la Institució de les Lletres Catalanes. La primera sessió estarà precedida per una concentració de suport a la presidenta de Junts. Hi serà la plana major del partit, així com dels principals dirigents del grup parlamentari, a banda del seu entorn més immediat i militants de base, que fins i tot han mobilitzat mitja dotzena d'autocars per mostrar-li el seu escalf en una jornada agra per a Borràs.

Les absències al TSJC, però, seran tan rellevants com les presències. A la fotografia amb Borràs no hi apareixerà Xavier Trias, com va avançar aquest dijous Nació. El candidat a l'alcaldia de Barcelona, que aquesta setmana va a tenir a primera fila de la seva conferència Jordi Pujol i Artur Mas -un vincle clar amb la tradició convergent-, no serà al costat de la presidenta de Junts, el partit del qual es va fer militant fa uns mesos. Més enllà dels problemes d'agenda esgrimits pel seu equip, a Trias li incomoda la fotografia amb Borràs com també va descartar ser a la manifestació independentista de la cimera hispano-francesa, en aquella ocasió per una altra incompatibilitat insalvable: la coincidència amb un viatge amb amics per jugar a golf a Múrcia, com va detallar Enric Juliana a La Vanguardia i va certificar aquest diari. 

La prioritat de l'exalcalde és guanyar les eleccions municipals a Barcelona i, per ser al despatx d'alcaldia -les enquestes li somriuen-, també caldran els vots d'ordre que no sintonitzen amb el paisatge de la concentració al TSJC. Trias, que va patir en pròpia pell la persecució policial amb proves falses ideada des de les clavegueres de l'Estat, no vol ser còmplice de la denúncia de lawfareque farà l'entorn de Borràs dins i fora del tribunal. Òmnium tampoc hi enviarà cap delegació de manera oficial, perquè entén que no es tracta d'un "judici per exercir drets civils i polítics". L'entitat sobiranista va demorar la seva decisió pública fins aquest dijous a la tarda; alguns membres de la junta directiva sí que hi seran. ERC i la CUP ja se n'havien desmarcat prèviament, com era previsible després de l'episodi de la suspensió com a presidenta del Parlament.   

Borràs comptarà, això sí, amb el suport -almenys en públic- de la cúpula de Junts, amb Jordi Turull al capdavant. El secretari general ha fet tots els equilibris possibles en els darrers mesos per no esquinçar el partit, primer amb un pacte previ al congrés de la formació per repartir poders entre sectors i després inhibint-se en la consulta per sortir del Govern. I aquests esforços culminaran aquest divendres, amb una imatge poc desitjada en l'esprint final cap a les municipals. Bregat en la feina a la sala de màquines de partit, Turull ja va acompanyar en el seu moment Oriol Pujol a declarar al TSJC en la causa de les ITV quan el fill de l'expresident exercia de secretari general de CDC, funcions que va haver de delegar abans que el cas liquidés la seva carrera política.  

La presidenta de Junts s'enfronta també a una cruïlla que pot marcar de forma definitiva la seva trajectòria. Les penes de presó i inhabilitació que sol·licita la Fiscalia pels presumptes delictes de falsedat documental i prevaricació són elevades, i el pacte negociat per Isaías Herrero amb el ministeri públic -l'informàtic beneficiari dels contractes assenyalarà Borràs a canvi d'una confessió que afavoreixi una rebaixa de pena- no situen la dirigent independentista en una posició de tranquil·litat. En la vigília de la cita més difícil, Borràs va anunciar que farà un parèntesi en la seva activitat pública i en la intensa presència a les xarxes socials fins que conclogui el judici. No tornarà a rebatre, per tant, els dirigents independentistes que no combreguin amb el relat que aquesta és una causa contaminada per la lawfare. El seguici de Borràs és minvant. El judici determinarà si passa el mateix amb el seu ascendent a Junts, ja lesionat en els darrers temps.  
 

Avui no et perdis

»Escac a Laura Borràs: guia del judici pels contractes a les Lletres Catalanes; per Bernat Surroca.

» Opinió: «Sumes i restes a Junts»; per Francesc-Marc Álvaro.

»Més canvis: Educació aplana el camí per fer lectives les tardes tot el setembre; per David Cobo.

»El TC avala 13 anys després la llei de l'avortament de Zapatero; per Bernat Surroca.

» Opinió: «Abascals en la intimitat»; per Marina Fernàndez.

»La policia començarà a avisar les dones dels antecedents de la parella a partir de divendres.

» El terratrèmol de Turquia i Síria ja és el més letal de l'últim segle a la regió; per Victor Rodrigo i Lluís Girona.

»Zelenski avisa des de l'Eurocambra que Putin està començant a Ucraïna la «destrucció del mode de vida europeu».

» Opinió: «La presència incòmoda de Zelenski»; per Oriol March.

» El Govern vol convertir el Lluçanès en la comarca 43 abans de les municipals.

»La prova del taló ja s'ha realitzat a més de 350.000 nadons per detectar «nens bombolla».

»Mor als 63 anys Marcos Alonso, exjugador del Barça.

» Secció Garlem! «Garbella que garbellaràs»; per Míriam Martín Lloret.

 
Joan Serra Carné
redactor en cap de NacióDigital

Vols rebre els butlletins de Nació cada matí al teu correu electrònic?