1 de 10
VIOLÈNCIA DE GÈNERE

La policia ja avisa les dones dels antecedents per violència de gènere de la parella

El ministeri puntualitza que les alertes no són generalitzades: només es fan quan hi ha una denúncia prèvia i el risc per la seva vida és mitjà o alt

Protesta a Vic per denunciar l'escalada de feminicidis | Adrià Costa
per Nació, Barcelona | 9 de febrer de 2023 a les 13:56 |
El Ministeri de l'Interior ha emès una instrucció aquest dijous en què habilita la policia espanyola i la Guàrdia Civil per avisar les víctimes de violència masclista dels antecedents del seu agressor. A partir de divendres, quan entrarà en vigor la instrucció, els cossos de seguretat podran informar les dones si el seu agressor ha estat denunciat prèviament per una altra o altres víctimes de violència de gènere.

No obstant això, fonts del Ministeri de l'Interior han explicat que l'avís no serà sistemàtic sinó que hi haurà una valoració individualitzada quan arribi una nova denúncia o avís amb intervenció policial. S'alertarà només en casos considerats de risc mitjà d'especial rellevància, alt o extrem i quan els antecedents siguin dels cinc anys anteriors.


Així doncs, els avisos s'activaran després d'una anàlisi del cas quan hi hagi una nova denúncia o intervenció policial en un cas de violència de gènere encara que la dona decideixi no interposar denúncia. En aquest segon supòsit, l'avís es produirà si la víctima acaba en dependències policials i se li fa una avaluació que determina que entra en els supòsits de risc per poder alertar. També s'informarà les dones que estiguin en el sistema VioGen a qui es faci una revisió de risc.

Les mateixes fonts del Ministeri de l'Interior destaquen la importància de focalitzar en les víctimes amb agressors reincidents pel fet que implica un factor de risc especial. La informació que es faciliti a la dona es limitarà a avisar-la que el seu agressor té antecedents que impliquen un risc especial per a ella sense donar informació addicional de la naturalesa dels fets i amb l'objectiu de tractar de conscienciar-la del perill.

 

La instrucció no afecta els Mossos

Les mateixes fonts han apuntat que aquesta instrucció no afecta els Mossos d'Esquadra, a qui s'informarà de la decisió sense que estiguin obligats a aplicar-la. Serà la policia catalana qui decideixi si la volen aplicar o la incorporen a instruccions que ja hagin pogut dictar ells internament.
 

Un 9,3% dels agressors del Viogen són reincidents

Segons les dades de l'Interior, un 9,3% dels agressors integrats en el sistema VioGen són reincidents. Un 7,8% tenen dues víctimes, un 1,2% tres víctimes i un 0,3% en tenen més de tres. Des de 2018, els casos considerats de risc mitjà, alt o extrem s'han incrementat un 127%.

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació