Quan comença la primavera 2024: data i hora de l'equinocci

Tot el que cal saber de l'arribada de la segona estació de l'any, que portarà dos eclipsis i un canvi d'hora

Arribada de la primavera
Arribada de la primavera | Pexels
Nació
19 de febrer del 2024
Actualitzat el 12 d'abril a les 9:19h

La data d’inici de la primavera aquest 2024 serà el dimecres 20 de març i durarà 92 dies fins que comenci aleshores l’estiu, el 21 de juny. La primavera comença a l’hemisferi nord de la Terra cada any quan succeeix l’equinocci vernal. Cada sis mesos, una vegada al març i una al setembre, l’equinocci divideix el dia de la Terra per la meitat, i deixa 12 hores de llum i 12 de nit.

Què és i com funciona l’equinocci?

Els equinoccis són els moments en els quals el dia i la nit tenen la mateixa duració. Passen quan el sol està exactament sobre l’equador d’un planeta, i això fa que el terminador, que és la línia que divideix les zones de dia i nit, passa pels pols nord i sud del planeta. Aquest singular angle fa que totes les parts del planeta rebin aproximadament la mateixa quantitat de llum i d’ombra durant un dia dues vegades l’any: aquests fenòmens bianuals es diuen equinocci Vernal i equinocci Tardoral.

A l’hemisferi nord de la terra, l’equinocci vernal assenyala l’arribada de la primavera durant el març. I l’equinocci tardoral indica l’inici de la tardor al setembre. Aquests dos equinoccis marquen el canvi d’estació juntament amb els dos solsticis anuals; el solstici d’estiu, per Sant Joan, i el solstici d’hivern, uns dies abans de Nadal.
 

El canvi d’hora, a finals de març

La matinada del 25 al 26 de març s’haurà de canviar l’hora per donar la benvinguda a l'horari d’estiu 2024. A les 2 h del diumenge 26 passaran a ser les 3 h i, per tant, es guanyarà una hora de llum solar a les tardes. Segons el Reial decret que regeix el canvi d’hora a Espanya, s’estableix l’inici de l’horari d’estiu l’últim diumenge del mes de març de cada any. El següent canvi d’hora, d’estiu a hivern, es produirà el diumenge 29 d’octubre de 2023, quan els rellotges s’hauran d’endarrerir de les 3 h a les 2 h.
 

Els senyals que comença la primavera

Quan arriba la primavera, sabem que aniran augmentant progressivament les temperatures. En tot cas, s’han de tenir en compte les condicions de cada punt del país i, en funció de la particularitat, poden canviar.

L’increment de les hores de llum també són un factor important, i deixem enrere aquestes tardes de poca llum. I els arbres de fulla caduca comencen a brotar i inclòs les coníferes i cupressàcies inicien el seu període de floració. Tanmateix, és el moment on es produeixen els primers pics d’al·lèrgia al pol·len.

Agenda astronòmica primavera 2024 a Catalunya

  • Eclipsi penumbràtic de Lluna: el 25 de març es produirà un eclipsi penumbràtic que serà visible en diverses parts del món, incloent tot el continent americà, l'est d'Àsia, Oceania, així com l'oest d'Àfrica i d'Europa. A Barcelona, aquest fenomen només serà observable durant un curt període de temps en la seva fase inicial. Per poder veure l'eclipsi, els observadors hauran de dirigir la seva mirada cap a l'oest en el moment en què la lluna comenci a ocultar-se per l'horitzó, a les 5:53h. La visibilitat de l'eclipsi finalitzarà a les 6:53h, quan la lluna ja s'hagi posat completament per sota de l'horitzó.
  • Eclipsi solar: l'eclipsi serà total i es produirà el 8 d'abril. Començarà sobre l'Oceà Pacífic Sud i es mourà cap a la costa de Mèxic.
  • Lluna nova: l'11 de gener, 9 de febrer, 10 de març, 9 d'abril, 8 de maig, 7 de juny, 6 de juliol, 5 d'agost, 3 de setembre, 3 d'octubre, 1 de novembre i 30 de desembre.
  • Lluna plena: el 19 d'agost, 18 de setembre, 17 d'octubre i 15 de novembre.
  • Pluja d’estels lírids: entre el 16 i el 25 d’abril es podran anar veient, amb principal afluència el dilluns 22 d’abril.