La data d’inici de la
primavera aquest
2023 serà el
dilluns 20 de març i durarà 92 dies fins que comenci aleshores l’estiu, el 21 de juny. La primavera comença a l’
hemisferi nord de la
Terra cada any quan succeeix l’
equinocci vernal. Cada sis mesos, una vegada al març i una al setembre, l’equinocci divideix el dia de la Terra per la meitat, i deixa 12 hores de llum i 12 de nit.
Què és i com funciona l’equinocci?
Els equinoccis són els moments en els quals
el dia i la nit tenen la mateixa duració. Passen
quan el sol està exactament sobre l’equador d’un planeta, i això fa que el terminador, que és la línia que divideix les zones de dia i nit, passa pels pols nord i sud del planeta. Aquest singular angle fa que totes les parts del planeta rebin aproximadament la mateixa quantitat de llum i d’ombra durant un dia dues vegades l’any: aquests fenòmens bianuals es diuen equinocci Vernal i equinocci Tardoral.
A l’hemisferi nord de la terra, l’
equinocci vernal assenyala l’arribada de la primavera durant el març. I l’equinocci tardoral indica l’inici de la tardor al setembre. Aquests dos equinoccis marquen el canvi d’estació juntament amb els dos solsticis anuals; el solstici d’estiu, per Sant Joan, i el solstici d’hivern, uns dies abans de Nadal.
El canvi d’hora, a finals de març
La matinada
del 25 al 26 de març s’haurà de
canviar l’hora per donar la benvinguda a l'horari d’estiu 2023. A les 2 h del diumenge 26 passaran a ser les 3 h i, per tant, es guanyarà una hora de llum solar a les tardes. Segons el Reial decret que regeix el canvi d’hora a Espanya, s’estableix l’inici de l’horari d’estiu l’últim diumenge del mes de març de cada any. El següent canvi d’hora, d’estiu a hivern, es produirà el diumenge 29 d’octubre de 2023, quan els rellotges s’hauran d’endarrerir de les 3 h a les 2 h.
Els senyals que comença la primavera
Quan arriba la primavera, sabem que aniran
augmentant progressivament les temperatures. En tot cas, s’han de tenir en compte les condicions de cada punt del país i, en funció de la particularitat, poden canviar.
L’increment de les hores de llum també són un factor important, i deixem enrere aquestes tardes de poca llum. I els arbres de fulla caduca comencen a brotar i inclòs les coníferes i cupressàcies inicien el seu
període de floració. Tanmateix, és el moment on es produeixen els
primers pics d’al·lèrgia al pol·len.
Agenda astronòmica primavera 2023 a Catalunya
- Eclipsi total de Lluna: el divendres 5 de maig la Lluna entrarà en la penombra de la Terra, amb el qual s’encobrirà lleugerament. No es necessitarà cap equip especial per observar l’eclipsi. El moment de major magnitud serà a les 19:22 h, però a aquesta hora encara no es podrà veure a Catalunya, ja que la Lluna encara no estarà prou elevada en l’horitzó. I ho farà gairebé dues hores més tard, en la fase final de l’eclipsi.
- Eclipsi solar: l'eclipsi serà total i es produirà el 20 d'abril. Serà visible des del sud-est asiàtic, Austràlia i part de l’Antàrtida.
- Lluna nova: la primera fase lunar serà el 22 de març, 20 d’abril, 20 de maig i 18 de juny.
- Lluna plena: el 5 d’abril, 5 de maig i 3 de juny.
- Pluja d’estels lírids: entre el 16 i el 25 d’abril es podran anar veient, amb principal afluència el diumenge 23 d’abril.
Altres notícies que et poden interessar
Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.
Fes-te'n subscriptor