El beneficiari dels contractes de Borràs negocia una confessió que inculparia la líder de Junts

Isaías Herrero busca un pacte amb la Fiscalia a les portes del judici per reconèixer els fets a canvi de rebaixar la petició de pena contra ell

Laura Borràs, en una imatge d'arxiu
Laura Borràs, en una imatge d'arxiu | Adrià Costa
07 de febrer del 2023
Actualitzat el 01 de març a les 10:58h
El beneficiari dels presumptes contractes fraccionats quan Laura Borràs era directora de la Institució de les Lletres Catalanes busca un pacte amb la Fiscalia per confessar els fets i inculpar la presidenta de Junts, segons ha avançat La Vanguardia. A les portes del judici, que arrenca aquest divendres al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Isaías Herrero, un dels principals acusats, mira d'arribar a un acord amb el ministeri fiscal per rebaixar la petició de pena contra ell -6 anys de presó i 21 d'inhabilitació- a canvi de reconèixer els fets i inculpar la dirigent independentista, que s'enfronta a la mateixa pena que ell.

Els contactes entre Herrero i el ministeri públic van començar fa unes setmanes i el pacte no està tancat. Si finalment es concreta, la Fiscalia aconseguiria reforçar l'acusació contra Borràs sense dependre dels correus electrònics, peça clau de la causa i que la defensa de la líder de Junts que pilota Gonzalo Boye mira de desactivar. Herrero aconseguiria una rebaixa de la petició de pena per eludir l'entrada a presó. La confessió d'un dels encausats deixaria en una situació compromesa la presidenta suspesa del Parlament, que sosté que la causa forma part de la repressió contra l'independentisme. No és el primer pacte que hi ha en aquesta causa: un dels investigats, treballador de la ILC, va col·laborar amb la Fiscalia per incriminar Borràs i finalment la seva causa va quedar arxivada.

Les fiscals Assumpta Pujol i Teresa Duerto sostenen que Laura Borràs i Isaías Herrero van actuar de manera acordada per fraccionar indegudament en diversos contractes menors l'elaboració d'una pàgina web per agrupar en un mateix espai totes les activitats que duu a terme la Institució de les Lletres Catalanes. Segons l'escrit d'acusació, Borràs va adjudicar de manera directa o indirecta -a través de tercers- aquests contractes menors a Herrero, cosa que vulnerava el principi de transparència i concurrència pública i la normativa en matèria de contractació administrativa. L'import que es va adjudicar a Herrero puja fins als 335.700,29 euros, IVA inclòs. 

La Fiscalia també detalla que Borràs, Herrero i el tercer acusat, Andreu Pujol, van acordar elaborar pressupostos "comparsa" per simular que l'adjudicació es feia a la millor opció, tot i que en realitat això servia per encobrir que qui rebia el contracte era en tots els casos Herrero. El paper de Pujol va ser, segons les dues fiscals, elaborar pressupostos i factures al seu nom com a treballador o com a responsable d'una empresa, seguint les indicacions d'Herrero. El ministeri fiscal identifica 18 contractes menors, dels quals sis s'adjudiquen directament a Herrero i la resta acaben beneficiant l'acusat a través d'altres empreses vinculades.