1 de 10
Cultura

El Suprem obliga a incloure els espectacles taurins al bo cultural jove

L'alt tribunal considera que la decisió "no està justificada" i que la subvenció és una bona via per preservar la cultura

Imatge de la plaça de toros del Puerto de Santa María. | Isabel Benjumea
per Nació, Barcelona | 7 de febrer de 2023 a les 19:52 |
El Tribunal Suprem (TS) ha anul·lat l'exclusió dels espectacles taurins de l'àmbit d'aplicació del bo cultural jove aprovat pel govern espanyol, que consisteix en 400 euros anuals per als joves majors de 18 anys. La Sala Contenciosa Administrativa ha acceptat el recurs interposat per la Fundación Toro de Lidia contra el reial decret pel qual s'estableixen les normes reguladores de l'esmentat bo i anul·la l'expressió "i taurins" de l'article 8.2.

Aquest precepte establia que no eren subvencionables els espectacles taurins ni els esportius, com tampoc l'adquisició de productes de papereria, llibres de text curriculars, equips, programari, maquinària i consumibles d'informàtica i electrònica, material artístic, instruments musicals, moda i gastronomia.


El Suprem explica que no és competència seva resoldre si els espectacles taurins són manifestacions culturals, ja que ha estat el mateix legislador qui ho ha fet en regular la tauromàquia com a patrimoni cultural. A això, afegeix que el Tribunal Constitucional (TC) també ha deixat clara la naturalesa cultural dels espectacles taurins.

Amb tot, l'alt tribunal entén que no hi ha raons que justifiquin l'exclusió. "No ens semblen vàlides", exposa el TS. La sentència, ponència del magistrat Pablo Lucas, creu que aquestes explicacions genèriques són "insuficients" quan hi ha disposicions legals específiques que imposen als poders públics l'obligació d'actuar a favor de la tauromàquia.

 

Es dirigeix als joves, permet preservar la cultura

A més, el Suprem emfatitza que "no hi ha identitat o connexió" entre els espectacles taurins i les altres activitats que han quedat fora de l'ajuda de 400 euros "que permeti deduir la raó de l'exclusió". Adverteix també que es pot considerar qualificada perquè es dirigeix ​​a una nova generació, o sigui, mira al futur representat pels joves. Aquest és un punt fonamental de la conservació i promoció del patrimoni cultural.

Altres notícies que et poden interessar


 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació