La Moncloa defensa la reforma de la llei del «només sí és sí» per atenuar l'«alarma social»

La ministra portaveu, Isabel Rodríguez, recorda a Unides Podem que aplicar "ajustos tècnics" en la norma és la "millor manera de defensar-la", i reclama elevar penes sense lesionar la idea del consentiment

Manifestació feminista contra les agressions sexuals.
Manifestació feminista contra les agressions sexuals. | Europa Press
Joan Serra Carné / Oriol March
07 de febrer del 2023
Actualitzat a les 15:00h
Determinació de la Moncloa per reformar la llei del "només sí és sí", encara que no hi hagi acord entre els socis que integren el govern espanyol. Després que el PSOE presentés una proposició de llei en solitari per aplicar els canvis -un cop es va constatar que no hi havia marge per a l'acord amb Unides Podem-, la portaveu de l'executiu, Isabel Rodríguez, ha defensat la necessitat d'introduir-hi modificacions per l'"alarma social" que ha generat la rebaixa de condemnes a agressors sexuals. Rodríguez ha raonat la necessitat d'elevar penes i ha argumentat que això no lesionar el consentiment, pedra angular de la llei. 

Davant la crisi motivada al govern espanyol pel desacord evidenciat entre el PSOE i Unides Podem, la ministra portaveu ha expressat que "la millor manera de protegir la llei és fer aquests ajustos tècnics", en relació al canvi de penes i la introducció dels conceptes de violència i intimidació. "El més important en aquest moment no són les manifestacions públiques", ha apuntat Rodríguez sobre les declaracions dels darrers dies. "El més important és defensar la llei, és una llei bona, pionera i icònica, però és una llei que ha propiciat efectes que no desitjàvem quan la vam impulsar", ha reblat. La Moncloa ha recalcat que, un cop constatat el "problema", el govern espanyol té el deure d'oferir una "solució".

 
Rodríguez, que en tot moment ha insistit que no es tocarà res sobre el consentiment -el concepte que Unides Podem va situar al centre de la nova normativa i que continua defensant com a millor via per protegir les dones en el marc legal-, ha observat la necessitat d'elevar les penes als agressors sexuals per acabar amb les desenes de revisions de condemna que han estat aplicades a homes empresonats per aquest tipus de delictes. El diàleg, ara, se centrarà entre els grups parlamentaris de la coalició, que en els últimes dies han vist com l'executiu trontollava per com s'abordava la reforma de la norma. El ministeri d'Igualtat d'Irene Montero s'ha vist qüestionat i la resposta ha estat la negativa a acceptar, almenys fins ara, els retocs plantejats pel PSOE, registrats en solitari al Congrés dels Diputats.
 
Unes declaracions aquest dimarts al matí de la ministra de Justícia, Pilar Llop, han acabat d'encendre els ànims. En una entrevista a la Cadena SER, Llop ha indicat que amb una "ferida" ja es podia demostrar que existia una agressió. "La seva proposta torna al codi penal de La Manada", ha reflexionat Pablo Echenique, cap de files d'Unides Podem al Congrés. "No és confusió, és discrepància política", ha afegit Ángela Rodríguez, secretària d'Estat d'Igualtat, una de les veus més bel·ligerants a l'hora de defensar la llei original.

El plantejament del Ministeri de Justícia implica recuperar les penes anteriors a la llei quan hi hagi agressió sexual amb violència o intimidació com a fórmula per evitar les rebaixes de condemna a violadors en els casos més greus. No obstant això, Patxi López, portaveu parlamentari del PSOE, va negar que el seu partit estigui negociant amb el PP per tirar-la endavant, però va afirmat que ara obriran la negociació amb la resta d'aliats de la investidura. Els socialistes la tramitaran d'urgència, per la qual cosa espera que es pugui aprovar aquest mateix febrer. Rodríguez, en la roda de premsa posterior al consell de ministres, ha posat de manifest que el PP va votar en contra de la reforma impulsada per Unides Podem.
 
La modificació del PSOE incrementa les penes d'agressió sexual en els tipus bàsics -i no com a agreujants- quan hi hagi violència o intimidació. El text incrementa a cinc anys el màxim per a una agressió sexual "si s'hagués comès emprant violència o intimidació o sobre una víctima que tingui anul·lada per qualsevol causa la seva voluntat". L'actual redactat, en l'article 178, no menciona aquests conceptes i fixa la forquilla bàsica de totes les agressions sexuals entre un a quatre anys. Ara, els socialistes afegeixen un apartat que fixa un subtipus agreujat quan hi hagi violència o intimidació amb una forquilla d'entre un a cinc anys. D'aquesta manera, es retorna a la forquilla de l'anterior codi penal en aquesta mena de casos.