El Govern tampoc acompanyarà Borràs al judici pels contractes de les Lletres Catalanes

La portaveu, Patrícia Plaja, demana respecte per a la presumpció d'innocència i confia que la presidenta de Junts tingui un judici just

Laura Borràs, al Parlament
Laura Borràs, al Parlament | Adrià Costa
07 de febrer del 2023
Actualitzat el 01 de març a les 10:57h
Ni ERC, ni la CUP, ni tampoc cap representant del Govern. El gruix de l'independentisme institucional no serà amb Laura Borràs aquest divendres, primer dia del seu judici pels contractes fraccionats a la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), que es farà al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Sí que hi serà el nucli dur de Borràs dins de Junts i una àmplia representació del partit i dels seus seguidors més entregats, que ja s'han començat a organitzar a través de les xarxes socials per desplaçar-se fins a l'Arc de Triomf divendres al matí.

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha mostrat respecte a la presumpció d'innocència i ha confiat que Borràs tingui un "judici just". Sobre el cas de la presidenta suspesa del Parlament, Plaja ha evitat valorar si es tracta d'un cas de corrupció o bé és repressió contra l'independentisme. La portaveu també ha evitat respondre a les paraules de la presidenta de Junts, que ha acusat el Govern de trencar la majoria independentista, però ha recordat que va ser Junts qui va decidir marxar del Govern, cosa que va implicar una "remodelació necessària" de l'executiu. 

ERC ja va avançar dilluns que no aniria al TSJC a donar suport a Borràs, i avui ho ha fet la CUP. Els dos partits s'han mantingut en la línia que van exhibir en el moment que es va haver de decidir si se suspenia Borràs com a presidenta del Parlament, en aplicació del reglament del Parlament. Els republicans mantenen que el cas de la líder de Junts no té res a veure amb la independència ni l'1-O, sinó que és un presumpte cas de "mala praxi administrativa". Els cupaires van en la mateixa línia, i avisen que "barrejar les coses i posar-ho tot al mateix sac fa un mal servei a la repressió política". 

Borràs no s'ha sorprès amb el posicionament de tots dos grups independentistes i insisteix que, amb la seva suspensió l'estiu passat, se li va vulnerar la seva presumpció d'innocència. La presidenta de Junts s'enfronta a una pena de 6 anys de presó i 21 d'inhabilitació pels delictes de falsedat documental i prevaricació per haver -presumptament- fraccionat contractes a la Institució de les Lletres Catalanes quan n'era la directora. Borràs sosté que és víctima d'una persecució política, argument que no compren la resta de partits independentistes.