El PSOE presenta sense Podem la proposta de reforma del «només sí és sí»

El Ministeri d'Igualtat lamenta la decisió i considera que perjudica les dones perquè torna a posar el focus en l'interrogatori

La modificació la presentarà el portaveu socialista Patxi López
La modificació la presentarà el portaveu socialista Patxi López | EP
Nació
06 de febrer del 2023
Actualitzat a les 14:36h
El PSOE ha registrat aquest dilluns al Congrés dels Diputats sense Podem la proposta de reforma de la llei del només sí és sí. Els socialistes l'han presentat en una roda de premsa a les 11:30 del matí de la mà del seu portaveu a la cambra baixa, Patxi López. Els socis de coalició han negociat una modificació de la norma des de principis de desembre. El PSOE ja havia avisat que, si no s'aconseguia un acord amb la formació lila, la registrarien en solitari. En els últims dies, ministres del PSOE remarcaven que el desacord era "tècnic" i advertien que qui tindria l'última paraula seria el Ministeri de Justícia.

Fonts del Ministeri d'Igualtat han lamentat la decisió i han explicat que no se'ls ha comunicat. "És inexplicable que tenint opcions per a l'acord decideixin trencar per presentar la mateixa proposta que el PP i tornar a l'esquema de la violència o la intimidació", han afirmat. Des de Podem veuen amb "preocupació" que els socialistes puguin sumar els seus vots als populars.
 

El PSOE defensa que no negocia amb el PP

El plantejament del Ministeri de Justícia, que Igualtat ha rebutjat, implica recuperar les penes anteriors a la llei del només sí és sí quan hi hagi agressió sexual amb violència o intimidació com a fórmula per evitar les rebaixes de condemna a violadors en els casos més greus. No obstant això, Patxi López ha negat que el seu partit estigui negociant amb el PP per tirar-la endavant, però ha afirmat que ara obriran la negociació amb la resta d'aliats de la investidura. Els socialistes la tramitaran d'urgència, per la qual cosa espera que es pugui aprovar aquest mateix febrer.

Igualtat va advertir la setmana passada que introduir de nou aquests conceptes a la norma per determinar la gravetat dels fets és perjudicial per a les dones perquè les revictimitza i torna a posar el focus de l'interrogatori en si hi va haver resistència en l'agressió sexual en lloc de si hi va haver consentiment. Però els socialistes continuen defensant que la reforma no toca l'article que defineix el consentiment perquè continuï sent "la base fonamental de la llei". 
 

Introducció de la violència en els tipus bàsics

La modificació del PSOE incrementa les penes d'agressió sexual en els tipus bàsics -i no com a agreujants- quan hi hagi violència o intimidació. El text incrementa a cinc anys el màxim per a una agressió sexual "si s'hagués comès emprant violència o intimidació o sobre una víctima que tingui anul·lada per qualsevol causa la seva voluntat".

L'actual redactat a l'article 178, no menciona aquests conceptes i fixa la forquilla bàsica de totes les agressions sexuals entre un a quatre anys. Ara, els socialistes afegeixen un apartat que fixa un subtipus agreujat quan hi hagi violència o intimidació amb una forquilla d'entre un a cinc anys. D'aquesta manera, es retorna a la forquilla de l'anterior codi penal en aquesta mena de casos.

Les penes en un altre tipus bàsic que es modifiquen és en agressions sexuals amb "accés carnal per via vaginal, anal o bucal, o introducció de membres corporals o objectes per alguna de les dues primeres vies", contemplat a l'article 179. El PSOE afegeix que, si hi ha violència, el mínim s'incrementarà a sis anys de presó i la forquilla queda entre sis a dotze anys. En la llei del només sí és sí, l'article sobre les violacions no menciona els supòsits de violència o intimidació i situa les penes entre quatre a 12 anys. A banda, la violència serà un agreujant quan sigui "d'extrema gravetat".
 

No crear falses expectatives

Les mateixes fonts del Ministeri de Justícia han remarcat que no es poden generar falses expectatives amb la reforma perquè no es podran aturar les revisions de condemna en aplicació del només sí és sí. "És important advertir que aquesta reforma només pot ser de futur", diu el text registrat pel PSOE. L'actual llei es continuarà aplicant "de manera irreversible" per als delictes que s'hagin comès abans que s'aprovi la reforma dels socialistes.
 

Altres modificacions

Des del Ministeri de Justícia han subratllat que sí que s'han acceptat algunes de les propostes d'Igualtat com la limitació de l'agreujant de consanguinitat, que fins ara deixava fora els cosins. En el text socialista se'ls inclou. També remarquen que es manté l'esquema que fusiona abús amb agressió. Des de Justícia subratllen que la responsabilitat de les rebaixes de penes és compartida per tot el govern espanyol i asseguren que modificar la norma és un acte de valentia. Les mateixes fonts remarquen que el problema està en les penes, que és el que dicten els jutges, que no apliquen relats i demanen a Igualtat no desenfocar.