1 de 10

​El Camp Nou, un ecosistema més divers del que et podies imaginar

L'estadi blaugrana acull 34 espècies: 31 aus, dos rèptils i un mamífer

El Camp Nou, temple blaugrana i focus de biodiversitat | FC Barcelona
per Arnau Urgell i Vidal, Barcelona | 6 de febrer de 2023 a les 14:04 |
Al Camp Nou no només hi ha tribuneros, hooligans i turistes. També hi ha molta diversitat de fauna animal: concretament, 34 espècies. El club blaugrana ho vol posar en valor i acaba d'editar una guia per descobrir-la.
 

Com si fos un penya-segat

A efectes biològics, l’estadi blaugrana funciona com un penya-segat i l’entorn és un espai obert arbrat. En conseqüència, segons assenyala la guia, les espècies que s’hi troben són, d’una banda, les vinculades a hàbitats rupícoles i, d’altra banda, les associades a ambients forestals poc densos.


Al Camp Nou hi ha 31 espècies d'ocells, dues de rèptils i un mamífer
La Guia de la biodiversitat del FC Barcelona a les Corts detalla les 34 espècies que hi habiten, sigui com a residents o que en fan ús com a zona de caça o de pas.

D'aquestes, 31 són aus mentre que també hi ha dos rèptils –el dragó comú i la sargantana bruna- i un mamífer: el ratpenat soprano. Entre els ocells destaquen les mallerengues –petita, blava i carbonera-, el falcó, el xoriguer, el falciot negre i el tudó, entre altres.

 

Reduir l'impacte durant les obres

El club blaugrana ha assumit la biodiversitat com un element més en la gestió del recinte. En aquest sentit, s'han realitzat estudis previs i mesures de prevenció per reduir l'impacte de les obres de remodelació en aquestes espècies.
 

Els Agents Rurals treballant al Camp Nou per traslladar els nius de ballester. Foto: Agents Rurals


Fa uns mesos, per exemple, les unitats especials dels Agents Rurals van procedir al tancament dels espais de nidificació de ballester (Tachymarptis melba) per evitar la mortalitat de polls i adults de l'espècie durant les obres d'enderroc de la tercera graderia del gol nord i van instal·lar tres grans caixes niu.
 
El ballester, com el falciot, és un ocell insectívor i migratori, que arriba des d'Àfrica al llarg del mes de març i que hi torna a principis de la tardor. Sol criar a zones escarpades de muntanya, però ha trobat a les ciutats estructures adequades per fer niu. En aquest sentit, a Barcelona, hi ha un dels nuclis més importants de nidificació de l'espècie a Catalunya. Al Camp Nou hi feien niu 22 parelles, però a més hi van a dormir uns 200 individus no emparellats.

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació