Així són els 10 països més petits del món

Els estats més diminuts de la geografia mundial són alguns dels territoris més afectats pel canvi climàtic: parlem d'arxipèlags d'illes coral·lines i ciutats amagades al cor d'Europa

San Marino, el cinquè país més petit del món
San Marino, el cinquè país més petit del món | Viquipèdia
Nació
04 de febrer del 2023
Actualitzat a les 10:35h
Quins són els països més petits del món? En l'actualitat, els coneguts com "els diminuts" de la geografia mundial són estats afectats per l'escalfament global que esgoten els seus últims anys de vida abans de desaparèixer ofegats pel mar. També n'hi ha, però, d'altres que havien estat antics països europeus amb molta història i que, ara, passen completament desapercebuts per a la majoria de nosaltres.

Arxipèlags remots, amagatalls gairebé a tocar de casa i ciutats estat que són bressol de l'elegància. Això és tot el que has de saber (i alguna curiositat d'extra) sobre els territoris més petits del planeta.
 

Ciutat del Vaticà

Superfície: 0,44 quilòmetres quadrats
Població el 2022: 799 persones

Ubicat al cor de Roma (Itàlia), l'estat del Vaticà és el país més diminut de la Terra. Va ser fundant l'any 1929 i és administrat per la Santa Seu. Hi trobem autèntiques meravelles, com ara la basílica de Sant Pere -l'arquitectura religiosa més important del món- i els edificis adjacents, que representen el 70% de la seva superfície. Elements imperdibles per visitar és la seva magnífica plaça i la columnata que l'envolta. També tenim els museus vaticans, on trobem la capella sixtina i la col·lecció d'obres d'art més rellevants del planeta. Curiositat: El Vaticà no té hospitals, per això ningú pot obtenir la nacionalitat per naixement, només si s'hi treballa.

 

Foto: Enciclopèdia

 

Mònaco

Superfície: 2 quilòmetres quadrats
Població el 2022: 39.783 persones

Per com és de petit, Mònaco és un dels països més densament poblats del planeta. Pràcticament és una ciutat-estat i aclapara mirades arreu per ser sinònim d'exclusivitat i elegància. Està a la costa blava, a la frontera entre França i Itàlia. El Casino de Montecarlo i la seva monarquia són, principalment, el seu major aparador de cara al món, però també té altres coses interessant per descobrir, com un dels museus oceanogràfics més antics (1910) i destacats internacionalment, diversos jardins espectaculars i un centre històric encantador amb carrers estrets. A més a més, compta amb luxosos hotels, el palau Grimaldi, una badia envoltada de iots i una prestigiosa carrera automobilística. Curiositat: Mònaco té una de les concentracions més altes de milionaris per habitant de la Terra. Algunes de les mansions més cares del món també les trobem aquí.
 

Foto: Viquipèdia


Nauru

Superfície: 21 quilòmetres quadrats
Població el 2022: 10.947 persones

Aquest minúscul estat insular de la Micronèsia està a l'oceà Pacífic central. Té una costa de 30 quilòmetres en què se succeeixen platges de monticles coral·lins. Nauru és la república més petita del planeta. Les seves dimensions, però no l'han fet passar desapercebuda. Al llarg de la seva història ha passat de ser protectorat britànic, australià i, fins i tot durant la II Guerra Mundial va ser ocupada pel Japó. Finalment, va aconseguir la independència d'Austràlia el 1968. Ara, té un idioma propi: el nauruà. Curiositat: Nauru no té capital i tampoc se li coneix cap urbs urbana ben definida. Al govern se l'ubica en un districte conegut, Yaren.
 

Foto: Flickr

 

Tuvalu

Superfície: 26 quilòmetres quadrats
Població el 2022: 12.096 persones

Tuvalu és un conjunt de nou illes, repletes d'esculls de corall i llacunes d'un blau intens, que abans es coneixien com les illes Ellice. Són a mig camí de Hawaii i Austràlia, al Pacífic i la Polinèsia. Es caracteritzen, entre d'altres, perquè els seus habitants a penes sobreviuen del que els hi dona el mar i l'intercanvi comercial. La seva capital, Funafuti, té només 6.200 habitants. Curiositat: la seva és una de les poblacions més exposades als efectes de l'escalfament global. El territori podria, fàcilment, desaparèixer en uns anys engolit pel mar.

 

Foto: Viquipèdia

 

San Marino

Superfície: 61 quilòmetres quadrats
Població el 2022: 34.085 persones

Envoltat completament per territori italià, el seu nom oficial és la Sereníssima República de San Marino i tot i ser ben petit té entre les seves fronteres tres espais que són patrimoni de la humanitat: el barri antic de San Marino i de Borgo Maggiore i la Muntanya Titano. Curiositat: és la república més antiga del món, fundada l'any 301 després de Crist. 
 

Foto: Viquipèdia

 

Liechtenstein

Superfície: 160 quilòmetres quadrats
Població el 2022: 38.326 persones

Aquest territori envoltat de cims alpins, a mig camí d'Àustria i Suïssa, té un patrimoni cultural interessantíssim. Destaca pels seus vins i museus d'art, sobretot el Kunstmuseum, que té pintures de Rembrandt, Rubens i Van Dyck. La capital és Vaduz i la ciutat més poblada Schaan. El principat centreeuropeu de Liechtenstein és un petit amagatall, ja que és un dels llocs més desconeguts del continent. El seu principal atractiu és la natura. Curiositat: és un dels pocs països del món que no té exèrcit.
 

Foto: Viquipèdia

 

Illes Marshall

Superfície: 181 quilòmetres quadrats
Població el 2022: 59.016 persones

Un mite dels mars del sud que té com a referència en el seu nom el capità John Marshall, un jurista nord-americà que les va visitar a finals del segle XVIII. Les Illes Marshall estan formades per cinc illes i 29 atol·lons. És un dels països més joves del món perquè es va independitzar dels Estats Units el 1990. Situades al nord-est d'Austràlia, els seus habitants viuen principalment de la pesca, la producció d'oli de coco i el turisme. El territori encara conserva aquell aspecte virginal de la cançó de Madonna. Curiositat: les Illes Marshall van estar sota domini estatal com a part de les Índies Orientals Espanyoles.
 

Foto: Europa Press

 

Saint Kitts

Superfície: 260 quilòmetres quadrats
Població el 2022: 53.881 persones

Les Kitts són dues illes que formen una federació al bell mig del Carib. Cristòfol Colom les va situar en tots els mapes europeus en el seu segon viatge a Amèrica. El que més abunda en el seu interior són quilòmetres i quilòmetres de canya de sucre silvestre. El que també és el país més petit del continent americà, en l'actualitat s'hi viatja per gaudir de les seves platges, muntanyes volcàniques i l'ambient de Charlestown, la seva capital, on viu la majoria de la seva població. Curiositat: és un estat independent de la Commonwealth, amb el rei Carles III com a cap d'Estat.

 

Foto: TripAdvisor

 

Maldives

Superfície: 298 quilòmetres quadrats
Població el 2022: 55.074 persones

Les Maldives són una república formada per una constel·lació de 1.200 illes, de les quals a penes 200 estan habitades. És el país més petit de tota l'Àsia. Aconsegueix diners, principalment, del turisme de luxe, però també de l'exportació de marisc i cordes. És el paradís dels bussejadors, dels amants de les aigües turqueses i dels acabats de casar. Està a l'oceà Índic i a 500 quilòmetres de l'extrem més allunyat de l'Índia. A més a més, és el país més pla de tot el món. La majoria dels seus habitants es concentren a la capital, Male. Curiositat: es calcula que podria desaparèixer submergit en l'oceà en menys de 100 anys.
 

Foto: Europa Press

 

Malta

Superfície: 316 quilòmetres quadrats
Població el 2022: 44.033 persones

Malta té tres illes principals, dues d'elles de població estable. Localitzada al sud d'Itàlia, la seva posició estratègica al cor del Mediterrani sempre ha estat objecte de disputa entre civilitzacions i cultures. Aquí s'hi troben rareses geogràfiques, com ara La Valeta, la capital més petita de la Unió Europea (UE). Curiositat: el fet d'haver estat colònia britànica fins al 1964 fa que a Malta hi trobem les típiques cabines de telèfon vermelles angleses i que es condueixi per l'esquerra, tal com fan els britànics.
 

Foto: Visit Malta